Fiilistele logo-2
hair hiukset

Onko sinulla hyvinvoivat ja kauniit hiukset?

Oletko aina haaveillut hiuksista, jotka hehkuvat kauneutta, terveyttä ja hyvinvointia? Ei hätää, sillä olet saapunut oikeaan paikkaan! Tässä artikkelissa jaamme kanssasi parhaat vinkit kauniiden ja hyvinvoivien hiusten saavuttamiseksi ja ylläpitämiseksi.

Mikä vaikuttaa hiusten kuntoon

Hiusten kauneus kumpuaa usein sisältäpäin eikä ruokavalion roolia voi sivuuttta hiustenhoidossa. Muista siis antaa hiuksillesi niiden tarvitsemat rakennuspalikat monipuolisesta ravinnosta. Sisällytä ruokavalioosi runsaasti proteiineja, vitamiineja ja mineraaleja, kuten rautaa, sinkkiä, B-vitamiineja C-, E ja A-vitamiinia sekä hyviä rasvoja. Näillä ravinteilla varmistat, että hiuksesi saavat tarvitsemansa ravinnon ja voivat kukoistaa täydessä loistossaan.

Lisäksi on hyvä muistaa, että terveelliset elämäntavat, kuten säännöllinen liikunta, riittävä uni ja stressinhallinta, tukevat myös hiusten hyvinvointia. Ravintolisät ovat oiva tapa buustata hiusten kasvua, etenkin jos ravinto on yksipuolista tai hiusten tarvitsemat ravintoaineet jäävät syystä tai toisesta saamatta, esimerkiksi sinkki ja biotiini vahvistavat hiuksia ja vauhdittavat niiden kasvua. Monet käyttävät myös erityisesti hiusten hyvinvointiin suunniteltuja valmisteita.

Miten hoitaa hiuspohjaa

Kun puhutaan hiusten hyvinvoinnista unohdetaan usein kuinka tärkeä terve hiuspohja on myös hiusten hyvinvoinnille. Hiuspohjaa tuleekin hoitaa yhtä huolellisesti kuin hiuksia, jotta luodaan hiusten vahvempaa, tuuheampaa ja terveempää kasvua tukevat olosuhteet. Muotoilutuotejäämät, ylimääräiset öljyt ja kuollut ihosolukko tukkivat hiustuppeja ja siten hidastavat hiusten kasvua.

Hiuspohjan kuorinta on oiva tapa poistaa näitä. Hiuspohja hyötyy myös syväpuhdistamisesta ja kosteutuksesta ja sen hoitoon löytyy erilaisia hiuspohjan hierontaharjoja, kuorintavoiteita, syväpuhdistavia shampoita sekä seerumeita. Hyvinvoiva hiuspohja on avainasemassa kauniiden ja hyvivoivien hiusten tavoittelussa.

Parhaat hiustenhoitotuotteet

Hiustuotteissa kannattaa satsata valmisteisiin, joissa on hiuksia helliviä ainesosia. Keratiini on kuitua muodostava proteiini, ja sitä on luonnostaankin hiuksissa. Keratiini on uusien ja vahvempien hiuskuitujen rakennusaine ja se auttaa vahvistamaan hiusten rakennetta, jolloin hiukset katkeilevat ja irtoilevat vähemmän.

Kiiltoa ja pehmeyttä hiuksiin tuo pantenoli, eli B5-vitamiini. Hiuksen kiilto ja pehmeys luo hiuksiin myös volyymia ja pantenoli auttaa hiusta säilyttämään kosteutensa. Kosteus puolestaan suojaa hiuksia ulkoisilta tekijöiltä ja tekee hiuksista helpommin käsiteltävät. Kiiltävät, pehmeät ja kosteutetut hiukset myös takkuuntuvat vähemmän.

Luonnolliset öljyt, kuten jojobaöljy, arganöljy avokadoöljy ja kookosöljy, elvyttävät hiuksia. Ne sopivat erityisen hyvin etenkin kuivien ja kiharien hiusten hoitoon. Öljyt paitsi kosteuttavat hiuksia, ne vähentävät niiden pörröisyyttä, ehkäisevät kaksihaaraisten hiusten muodostumista, lisäävät kiiltoa ja suojaavat hiuksia. Syvähoitavat hiusnaamiot ja -öljyt voivat auttaa ravitsemaan ja kosteuttamaan hiuksia tehokkaasti. Levitä naamio tai öljy kosteisiin hiuksiin ja anna vaikuttaa tarvittavan ajan ennen huuhtelua.

Hyaluronihappo, jota käytetään paljon myös ihonhoidossa, kosteuttaa hiuksia sekä tekee niistä täyteläisemmät ja kimmoisammat. Hyaluronihappo myös estää kosteuden haihtumista ja tukee siten hiusten kosteustasapainoa.

Miten hiukset kannattaa pestä

Hiuksia ei kannata pestä liian usein, jotta hiukset eivät kulu eivätkä kuivu liikaa. Hyvä ja suositeltava pesuväli on hiustyypistä riippuen 2-3 kertaa viikossa. Paljon urheilevat saattavat joutua pesemään hiuksiaan useammin, tällöin hyvä vaihtoehto on käyttää osalla pesukerroista miedosti pesevää hoitoainetta. Shampoon merkitys korostuu etenkin jos hiukset ovat pitkät, niitä on käsitelty tai hiuspohja on herkkä tai kuiva. Suositeltavaa on valita shampoo hiuspohjan mukaan ja hoitoaine hiusten mukaan. Shampoota hierotaan vain hiuspohjaan, jotta hiusten pituudet eivät rasitu shampoon hankauksesta. Hoitoaine puolestaan levitetään hiusten latvoihin ja pitkiin osiin.

Hoitavia hiusnaamioita voi käyttää kerran viikossa. Pese ensin hiukset ja laita sitten naamio. Hoitoaine laitetaan vasta lopuksi. Naamio ja hoitoaine suositellaan laitettavaksi pyyhekuviin hiuksiin, jotta niiden tehoaineet pääsevät imeytymään paremmin. Jotkut huuhtovat hiuksensa lopuksi vielä mahdollisimman kylmällä vedellä, koska kylmä vesi sulkee hiussuomut ja tekee hiuksista kauniit ja kiiltävät.

Hiusten värjääminen ja erityisesti vaalentaminen rasittavat hiusta. Jos hiuksesi ovat värjätyt, kannattaa käyttää erityisesti värjätyille hiuksille tarkoitettuja tuotteita kuten hopeashampoota tai sävyttäviä naamioita pidentääksesi värjäysväliä. Värjätyt hiukset vaativat aina erityistä huolenpitoa.

Hiusten syväpuhdistus kannattaa tehdä esimerkiksi kerran kuussa tai tarpeen vaatiessa. Kun hiuksesi tuntuvat raskailta tai näyttävät elottomilta on aika ottaa käyttöön syväpuhdistava shampoo. Säännöllinen syväpuhdistus auttaa poistamaan hiuksista lian lisäksi siihen veden mukana tulleet metallit ja kloorin sekä mahdolliset hiuksiin jämähtäneet muotoilutuotteet. Lopputuloksena on keveyemmät ja kauniimmat hiukset!

Miten hiuksia kannattaa hoitaa

Hyvinvoivat ja kauniit hiukset rakastavat lempeää käsittelyä, joten hiusten liiallista lämpökäsittelyä kannattaa välttää. Jos kuitenkin haluat muotoilla hiuksiasi ja tykkäät niiden suoristamisesta tai kihartamisesta, valitsee laadukkaat laitteet ja hyvä lämpösuoja.

Laadukkaaseen muotoilulaitteeseen, kuten suoristusrauta tai kiharrin, kannattaa satsata, sillä sellaisella saa haluamansa upean muotoilutuloksen matalammalla lämpötilalla ja tekniikalla, joka on hiuksille hellävaraisempaa, jolloin hiukset eivät rasitu liikaa. Etenkin hiustenkuivaaja on usein päivittäisessä käytössä ja sen kohdalla kiität itseäsi, kun olet satsannut laatuun.

Hyvä lämpösuoja suojaa hiusta kuumuudelta, samalla ehkäisten niiden palamista. Lämpösuojissa on usein myös aineosia, jotka tekevät hiuksista helpommin käsiteltävät ja upean kiiltävät. Käytä siis lämpösuojaa aina lämpökästellessäsi hiuksia.

Moni suojaa kesäisin ihon UV-säteilyltä, mutta hiusten kohdalla se voi helposti unohtua. Hiusten suojaaminen UV-säteilyltä ehkäisee niiden kuivumista, jolloin hiukset pysyvät paremmassa kunnossa eikä hiusvärikään haalistu. Hiuksiin jätettävissä hoitoaineissa ja hiusöljyissä UV-suoja on erityisen tehokas.

Nukkuessa hiukset ovat usein auki, mutta jos hiuksesi ovat pitkä on suositeltavaa laittaa ne yksi löysälle letille. Näin ne eivät mene yön aikana takkuun eikä löysä letti vaurioita hiuksia samaan tapaan esimerkiksi tuikka nuttura.

hiustenkuivaaja

Kuinka usein hiuksia kannattaa leikata

Vaikka hiustenleikkuu saattaa tuntua kaukaiselta ajatukselta, etenkin jos hiuksia on tarkoitus kasvattaa, on se todellisuudessa yksi avaintekijä kauniisiin ja hyvinvoiviin hiuksiin. Säännöllinen leikkaus poistaa haaroittuneet latvat ja stimuloi hiusten kasvua. Valitse kampaaja, joka ymmärtää hiustesi erityistarpeet ja osaa leikata hiuksesi niiden mukaan. Kampaajalla käynti on myös mukavaa hemmottelua.

Leikkausväli on yksilöllistä ja riippuu osittain myös hiusten kasvunopeudesta. Lyhyitä hiuksia on suositeltavaa leikata 4-5 viikon välein. Pidempien ja paksumpien hiusten leikkausväli vaihtelee yleensä 6-10 viikon välillä.

Valitse hiusystävälliset hiustarvikkeet

Etenkin pitkissä hiuksissa käytetään erilaisia hiustarvikkeita, kuten hiusharjoja, pinnejä, ponnareita, pantoja jne. Kannattaa varmistaa, että käyttämäsi tarvikkeet eivät hankaa hiusta tai katko niitä. Ponnareita ja pantoja löytyy esimerkiksi kangaspäällysteisinä mikä on hiuksille hellempää kuin kovemmat materiaalit. Lisäksi ponnarin ja pinnien paikkaa kannattaa säännöllisesti vaihtaa.

Hiuksia suositellaan harjattavan päivittäin ja hyvä hiusharja tekee siitä nautinnon. Takkujen selvittämisen ja päänahan stimuloimisen lisäksi se hoitaa hiusta ja tekee niistä kiiltävämmät.

hiustarvikkeet

Stressin vaikutus hiuksiin

Stressi voi vaikuttaa hiustesi kuntoon enemmän kuin arvaatkaan. Stressaantuneen stressihormonitason nousevat. Stressihormoni aiheuttaa hiusjuurta ympäröivän ja suojaavan sidekudoksen ns. kramppaamisen. Nämä krampit vauriottavat hiuksia, jolloin hiukset katkeilevat helpommin. Pyri siis pitämään stressitasosi kurissa rentoutumalla ja harrastamalla stressiä lievittäviä aktiviteetteja, kuten joogaa tai meditaatiota. Kun mieli lepää, myös hiukset voivat paremmin.

Stressiä voi karkoittaa myös hiuspohjan hieronnalla. Stessin lievityksen lisäksi se edistää huispohjan terveyttä. Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että useamman kuukauden hieronta voi tehdä hiuksista runsaammat. Hieronnan voi tehdä kätevästi suihkussa hiustenpesun yhteydessä tai kuiviin hiuksiin ja se vie vain muutaman minuutin. Hiuspohjan hieronnassa voi käyttää joustavaa hierontaharjaa tai tehdä sen sormin.

Mistä tiedän ovatko hiukseni terveet ja hyvinvoivat

Hiusten terveyden ja hyvinvoinnin arvioimiseksi kannattaa kiinnittää huomiota hiusten kiiltoon ja joustavuuteen. Terveet hiukset heijastavat valoa ja näyttävät kiiltäviltä. Jos hiuksesi ovat elottomat ja tylsät, se voi olla merkki siitä, että ne kaipaavat kosteutta ja ravinteita.

Terveet hiukset ovat joustavia ja kimmoisia. Voit testata hiustesi joustavuutta vetämällä yhden hiussäikeen varovasti. Jos hiussäie katkeaa helposti tai tuntuu heikolta, se voi olla merkki hiusten kuivuudesta tai vaurioista.

Hiusten terveys alkaa usein päänahasta. Tarkkaile päänahan kuntoa: jos se on kuiva, hilseilevä tai ärtynyt, se voi vaikuttaa myös hiusten terveyteen. Normaali hiustenlähtö on osa hiusten luonnollista kasvusykliä, mutta liiallinen hiustenlähtö tai ohentuminen voi olla merkki hiusten terveysongelmista.

Normaali hiustenlähtö vaihtelee yksilöittäin, mutta yleensä päivittäin ihminen menettää noin 50–100 hiusta. Tämä määrä voi vaihdella eri elämäntilanteissa, kuten hormonaalisten muutosten, stressin, ruokavalion muutosten tai sairauksien yhteydessä. Lisäksi hiusten luonnollinen kasvusykli vaikuttaa siihen, kuinka paljon hiuksia irtoaa päivittäin. On normaalia, että osa hiuksista putoaa ja uudistuu säännöllisesti.

Mikä ravinto vaikuttaa hiuksiin

Keratiinia saa proteiinipitoisista ruoista, kuten kala, kana, palkokasvit, munat ja maitotuotteet. Keratiini onvat tärkeää hiusten kasvun ja vahvuuden kannalta.

Punainen liha, pinaatti, pavut ja täysjyväviljatuotteet ovat hyviä raudan lähteitä ja ehkäisevät hiusten heikentymistä ja mahdollista hiustenlähtöä.

Sinkki on tärkeä hivenaine, joka auttaa ylläpitämään terveitä hiuksia ja hiuspohjaa. Hyviä sinkin lähteitä ovat esimerkiksi äyriäiset, siemenet, pähkinät ja viljatuotteet.

B-vitamiineista erityisesti biotiini (B7), niasiini (B3) ja pantoteenihappo (B5) ovat tärkeitä hiusten terveyden kannalta. Ne edistävät hiusten kasvua ja vahvistumista. Hyviä B-vitamiinien lähteitä ovat esimerkiksi täysjyväviljatuotteet, kananmunat, pähkinät ja vihreät vihannekset.

Omega-3-rasvahapot, erityisesti EPA ja DHA, ovat tärkeitä hiusten kosteutuksen ja kiillon kannalta. Ne myös edistävät terveen hiuspohjan ylläpitoa. Hyviä omega-3-lähteitä ovat rasvainen kala (kuten lohi ja sardiinit), pellavansiemenet, chia-siemenet ja pähkinät.

Antioksidantit, kuten C-vitamiini, E-vitamiini ja seleeni, auttavat suojaamaan hiuksia haitallisilta vapailta radikaaleilta ja ympäristön vaurioilta. Hyviä antioksidanttien lähteitä ovat esimerkiksi marjat, sitrushedelmät, pähkinät ja siemenet.

Vesi auttaa pitämään hiukset kosteutettuina ja hiuspohjan terveenä. Riittävä veden juominen on tärkeää hiusten kosteutuksen ja terveyden kannalta. Vesi auttaa pitämään hiukset ja hiuspohjan kosteutettuina.

Muista rakastaa hiuksiasi juuri sellaisina kuin ne ovat. Jokainen vivahteikas säie on osa sinua ja ainutlaatuista kauneuttasi. Anna hiuksillesi aikaa ja huolenpitoa, ja ne palkitsevat sinut hehkuvalla terveydellä ja upealla ulkonäöllä.

Muista, että kauneus on kokonaisvaltaista hyvinvointia, ja kun hoidat itseäsi rakkaudella, se näkyy myös hiuksissasi!