Fiilistele logo-2
istua-istuminen

Voiko istuminen olla vaarallista?

Istuminen. Se on jotain, mitä teemme päivittäin lukemattomissa tilanteissa – töissä, koulussa, autossa, jopa rentoutuessa kotisohvalla. Mutta onko istuminen vaarallista terveydellemme? Onko tämä välttämätön paha, joka on hyväksyttävä osa modernia elämäämme vai onko siinä todellinen uhka, jonka meidän tulisi ottaa vakavasti?


Istumisen vaarat 

Tutkimukset ovat osoittaneet, että pitkäaikainen istuminen voi vaikuttaa merkittävästi sekä kehoon että mieleen. Pitkäaikainen istuminen huonossa asennossa voi aiheuttaa selkä- ja niskakipuja. Se voi lisätä painetta selkärankaan ja aiheuttaa lihasten jännitystä ja jäykkyyttä. Pysyminen pitkiä aikoja paikallaan voi johtaa jopa lihasten heikentymiseen, erityisesti alaselän, jalkojen ja käsivarsien lihaksissa. Istuminen voi hidastaa verenkiertoa, mikä voi johtaa turvotukseen ja lisätä riskiä veritulpille ja verenkierto-ongelmille.

Istumisen aiheuttama liikunnan puute voi johtaa ennen pitkää liikalihavuuteen. Pitkäaikainen istuminen hidastaa aineenvaihduntaa ja vähentää kaloreiden polttamista. Tutkimukset ovat osoittaneet yhteyden istumisen ja sydän- ja verisuonitautien välillä. Pitkäaikainen istuminen voi myös lisätä kolesterolitasoja ja verenpainetta, mikä lisää sydän- ja verisuonitautien riskiä. Tämän lisäksi istuminen voi vaikuttaa insuliiniherkkyyteen ja glukoosin aineenvaihduntaan, mikä lisää tyypin 2 diabeteksen riskiä.

Pitkäaikainen istuminen voi aiheuttaa myös stressiä, ahdistusta ja masennusta. Liikkumattomuudella voi myös olla negatiivinen vaikutus mielialaan ja itsetuntoon. Se voi vaikuttaa myös keskittymiseen ja tuottavuuteen, mikä vaikuttaa suoraan työ- ja opiskelusuorituksiimme. Tutkimukset ovat osoittaneet, että istumisen pitkäaikainen altistuminen voi lyhentää elinikää ja lisätä kuolleisuuden riskiä erilaisiin sairauksiin liittyen istumisen aiheuttamiin terveysriskeihin.

Joten mitä voimme tehdä? Miten voimme suojella itseämme istumisen haitallisilta vaikutuksilta? Seuraavaksi käymme läpi joitakin käytännön vinkkejä ja strategioita, jotka voivat auttaa meitä hallitsemaan istumisen terveysriskejä ja ottamaan parempaa huolta itsestämme.


Ergonomia istumisessa

Ergonomia on avainasemassa istumisessa ja sen haittojen vähentämisessä. Ergonomisesti suunnitellut työpisteet ja istuimet voivat vähentää istumisesta aiheutuvia riskejä merkittävästi. Mutta ergonomia ei rajoitu pelkästään työpaikkoille. Se koskee myös kotiympäristöämme ja vapaa-ajan aktiviteettejamme.

Kun istut, varmista, että istuma-asentosi on oikea. Istu tuolilla niin, että selkärankasi on suorassa ja tuettuna. Selkäsi tulisi olla hieman taivutettuna taaksepäin, ja olkapääsi rentoina. Varmista, että ristiselässä on riittävä tuki. Jalat tulisi olla tuettuna lattialla tai jalkatuelta, ja polvien tulisi olla taipuneina noin 90 asteen kulmaan. Vältä ristisäärten asentoa, koska se voi aiheuttaa verenkierron ongelmia.

Säädä työpöytä ja tuoli niin, että ne ovat sopivan korkeudella. Työpöydän tulisi olla sellaisella korkeudella, että kyynärpäät voivat levätä mukavasti sen päällä ja ranteiden tulisi olla suorassa linjassa näytön kanssa. Lisäksi on tärkeää pitää säännöllisiä taukoja istumisesta. Nouse ylös, venyttele ja liiku hetki aina kun se on mahdollista, mutta vähintään joka tunti tai puolentoista tunnin välein. Älä istu paikallasi liian kauan. Liikkeen lisääminen päivän aikana auttaa parantamaan verenkiertoa ja vähentämään lihasjännitystä.

Jos mahdollista, käytä ergonomisesti suunniteltua tuolia, jossa on säädettävä korkeus, selkänoja ja istuimen kallistuskulma. Varmista, että tuoli tarjoaa riittävän tuen selälle ja että istuin on riittävän leveä ja syvä. Sijoita näyttö niin, että se on suoraan edessäsi ja silmien tasolla. Tämä auttaa välttämään pään ja kaulan ylimääräistä kääntämistä ja vähentää rasitusta niska-hartiaseudulla. Vaihda istuma-asentoa ajoittain. Kokeile istua, seistä tai kävellä työskennellessäsi, jos mahdollista. Seisomatyöpisteet voivat auttaa vähentämään istumisesta aiheutuvia haittoja.

Tutustu tästä artikkeliimme: Parhaat vinkit työergonomiaan.


työpiste-ergonomia


Vaihtoehdot istumiselle

Istumiselle on useita vaihtoehtoja, jotka voivat auttaa vähentämään istumisesta aiheutuvia haittoja ja edistämään terveyttä ja hyvinvointia. Tässä muutamia vaihtoehtoja istumiselle. Seisominen on yksi yksinkertaisimmista tavoista vähentää istumista. Seisomatyöpisteiden ja sähköpöytien käyttö työskentelyssä voi auttaa vähentämään istumisen haitallisia vaikutuksia ja parantamaan verenkiertoa. Kävelytyöpisteet mahdollistavat kävelyn samalla kun työskentelet tietokoneen ääressä. Tämä auttaa lisäämään liikettä päivän aikana ja vähentämään istumisen haittoja.

Lisäksi kannattaa harkita muita istumisen vaihtoehtoja, kuten pallolla istumista, joka voi auttaa vahvistamaan keskivartalon lihaksia ja parantamaan tasapainoa, jolloin istumisen haitallisia vaikutukset vähenevät. Valitsemalla aktiivisemman lähestymistavan istumiseen voimme tehdä pieniä, mutta merkittäviä muutoksia terveyteemme ja hyvinvointiimme. Joten seuraavan kerran kun huomaat istuvasi pitkään, muista ottaa pieniä taukoja ja pyrkiä lisäämään aktiivisuutta päivääsi. Sinun kehosi kiittää sinua siitä!

Sen sijaan että istut kokouksissa tai palavereissa, harkitse palaverikävelyitä. Kävele ulkona tai käytä sisätiloissa kiertoreittiä keskustelujen aikana saadaksesi liikettä samalla kun käsittelet työasioita. Pystypöydät mahdollistavat työskentelyn seisoma-asennossa. Voit vaihdella istumisen ja seisomisen välillä päivän aikana, mikä auttaa vähentämään istumisen haittoja. Aktiivisella istumisella tarkoitetaan istumista dynaamisilla tuoleilla, kuten kallistettavilla istuimilla tai tasapainotyynyillä. Tällaiset istuimet pakottavat kehon jatkuvasti tekemään pieniä liikkeitä, mikä auttaa vähentämään istumisen haittoja.


Istumisen vähentäminen ja hallinta arjessa

Istuminen ei ole vain työpaikan tai koulun asia – se on osa arkeamme monilla eri tavoilla. On kuitenkin mahdollista hallita istumista ja tehdä terveellisempiä valintoja päivittäisessä elämässä.

Aloita pienillä muutoksilla. Mieti, voisitko vaihtaa istumisen seisomiseen tietyissä tilanteissa? Esimerkiksi voit seistä puhelun aikana tai valita seisomapöydän, jos työskentelet toimistossa. Lisää liikettä päivääsi, kävele lyhyet matkat sen sijaan että ottaisit auton tai bussin. Ja kun olet kotona, valitse aktiivisemmat vapaa-ajan aktiviteetit istumisen sijaan. Pyri sisällyttämään päivittäiseen rutiiniisi säännöllistä liikuntaa, kuten kävelyä, pyöräilyä, uintia ja voimaharjoittelua tai kokeile uutta harrastusta, joka saa sinut liikkeelle.

Teknologian rooli on myös merkittävä istumisen hallinnassa. Käytä sovelluksia tai älykelloa muistuttamaan sinua liikkumaan säännöllisin väliajoin. Monet näistä sovelluksista tarjoavat myös istumisen seurantaa, joka voi auttaa sinua tiedostamaan, kuinka paljon istut päivän aikana.

Lopuksi, ole armollinen itsellesi. Istuminen on osa modernin elämän todellisuutta, ja täydellinen istumisen välttäminen voi olla mahdotonta. Sen sijaan pyri tasapainoon. Pidä huolta kehostasi ja mielestäsi, mutta älä unohda myöskään nauttia elämästä. Muista, että pienetkin muutokset voivat tehdä suuren eron terveydellesi pitkällä aikavälillä.

Ole tietoinen istumisajastasi päivän aikana ja pyri vähentämään tarpeetonta istumista. Jos mahdollista, harkitse seisomista ainaisen istumisen sijaan. Aseta itsellesi tavoitteita istumisen vähentämiselle ja aktiivisen elämäntavan edistämiselle. Seuraa edistymistäsi ja pidä kiinni tavoitteistasi pitkäaikaisen terveytesi parantamiseksi.


Istuminen voi olla vaarallista terveydellemme, mutta ergonomisten ratkaisujen ja aktiivisen elämäntyylin avulla voimme tehdä siitä vähemmän haitallista. On tärkeää tiedostaa istumisen terveysriskit ja pyrkiä tasapainottamaan istumista aktiivisemmalla elämäntavalla. Tartu tilaisuuteen ja ota ohjat omiin käsiisi. Sinä olet oman hyvinvointisi paras puolustaja!