Fiilistele logo-2
maitohappobakteerit hyvinvointi

Maitohappobakteerit – avain suoliston hyvinvointiin

Suoliston terveys on saanut viime vuosina yhä enemmän huomiota. Maitohappobakteerit, eli probiootit, ovat elintärkeitä mikro-organismeja, jotka edistävät suoliston terveyttä ja kokonaisvaltaista hyvinvointia. Ne ovat keskeisiä suoliston mikrobiston tasapainon ylläpitämisessä ja monien fysiologisten toimintojen tukemisessa.

Nykyään myös matkustetaan paljon, ja ruokavalio saattaa vaihdella. Vatsan hyvinvointi on avainasemassa, jotta lomasta ja elämästä voi nauttia täysillä. Maitohappobakteerivalmisteet auttavat ylläpitämään suoliston tasapainoa, ehkäisten vatsavaivoja ja tukien vastustuskykyä. Tässä artikkelissa tarkastelemme maitohappobakteerien merkitystä, hyötyjä, lähteitä ja käyttöä lisäravinteina. Lisäksi vertailimme markkinoiden parhaita maitohappobakteerivalmisteita.

Paras maitohappobakteeri vuonna 2024

Paras maitohappobakteeri

Arvosana: 9,8/ 10

Rela-tabs masikka

Rela-tabs on suomalainen maitohappobakteerivalmiste, joka sisältää Lactobacillus reuteri -bakteerikantaa. Tässä suositussa maitohappobakteerivalmisteessa on 3 miljadria bakteeria sekä C-vitamiinia. 

Rela-tabs on erinomainen vaihtoehto niille, jotka etsivät helppokäyttöistä ja maistuvaa probioottivalmistetta tukemaan sekä aikuisten että lasten suoliston terveyttä.

 • Sopii lapsille ja aikuisille kuureina tai päivittäin
 • Hyvänmakuinen purutabletti
 • Helppo käyttää – tabletin voi pureskella, imeskellä tai nielaista
 • Useita makuvaihtoehtoja
 • Annostus: 1 tabletti päivässä

Paras vahva maitohappobakteeri

Arvosana: 9,5 / 10

Puhdas+ Vahva maitohappobakteeri

Puhdas+ Vahva maitohappobakteerivalmiste sisältää 10 miljardia bakteeria ja saa tehonsa neljästä eri bakteerikannasta (Lactobacillus rhamnosus, Bifidobakterium lactis, Lactobacillus reuteri, Lactobacillus casei) sekä immuunijärjestelmääsi tukevasta sinkistä. 

 • Helposti nieltävä kapseli
 • Neljän tutkituimman bakteerikannan kombinaatio
 • Vegaaninen
 • Annostus: 1 kapseli päivässä

Paras maitohappobakteeri matkalle

Arvosana: 9,7 / 10

paras maitohappobakteeri matkalle

Idoform

Idoform on maitohappobakteerivalmiste, joka sisältää useita eri bakteerikantoja, kuten Lactobacillus rhamnosus ja Bifidobacterium lactis. Idoform on suositeltava valmiste erityisesti matkailijoille ja niille, joilla on kroonisia ruoansulatusvaivoja.

 • Helposti nieltävä kapseli
 • Tehon säilyminen varmistettu polysakkaridilla
 • Saatavilla myös pureskeltava annostelumuoto
 • Annostelu: 1-2 kapselia päivässä aikuisille ja yli 3-vuotiaille, mieluiten aterian yhteydessä

Paras maitohappobakteeri lapselle

Arvosana: 9/ 10

paras maitohappobakteeri lapselle

Multi-tabs Kids maitohappobakteeri

Multi-tabs Kids maitohappobakteeri on yli 3-vuotiaille lapsille tarkoitettu pureskeltava tabletti. Valmiste sisältää B1- ja B6- vitamiinia sekä kahta maitohappobakteerikantaa: L. rhamnosus (LGG®) ja Bifidobacterium lactis (BB12®). Yksi tabletti sisältää väh. 2 miljardia maitohappobakteeria. Makuna marjainen vadelma-appelsiini.

 • Helppo annostella
 • Hyvänmakuinen ja pureskeltava tabletti
 • Annostus: 1 tabletti päivässä mieluiten aterian yhteydessä

Paras maitohappobakteeri antibioottikuurin aikana

Arvosana: 9 / 10

Apteekki maitohappobakteeri + Boulardii

Apteekki maitohappobakteeri + Boulardii on monipuolinen maitohappobakteerivalmiste. 1 kapseli sisältää Lactobacillus rhamnosus GG:ta, joka on maailman tutkituin maitohappobakteeri, sekä S.Boulardii hiivaa, jotka ovat suoliston luontaista bakteerikantaa. Yhdessä kapselissa on Lactobacillus rhamnosus GG:tä 2,5 mrd. ja 250 mg S.Boulardia. Saccharomyces boulardii -hiiva kestää hyvin vatsahappoja eikä tuhoudu antibioottien vaikutuksesta. 

 • Helposti nieltävä kapseli
 • Annostelu: 1-2 kapselia päivässä
 • Sopii myös vegaaneille

Paras maitohappobakteeri vauvalle

Arvosana: 9,2 / 10

paras maitohappobakteeri vauvalle

Rela-tipat

Nestemäinen maitohappobakteerivalmiste erityisesti vauvoille ja pienille lapsille. Rela Tipat sisältävät kahta tutkittua ja korkealaatuista bakteerikantaa: Lactobacillus rhamnosus SP1 ja Bifidobacterium lactis BLC. Rela Tipat sopivat vauvoille, pienille lapsille ja niille, jotka eivät pysty pureskelemaan tai nielemään tabletteja.

 • Annostele lusikalla tai sekoita ruokan tai juomaan. Vauvoille tipat voi annostella tuttipulloon.
 • Öljypohjana oliiviöljy
 • Annostus: 5 tippaa päivässä tabletti 
 • Saatavilla myös Rela tipat + D3

Maitohappobakteerit ja niiden merkitys suolistossa

Maitohappobakteerit, eli probiootit, ovat keskeisiä suolistomme hyvinvoinnille. Ne edustavat yhtä tärkeimmistä mikrobiryhmistä, jotka auttavat ylläpitämään tasapainoa suoliston ekosysteemissä. Terve suolisto ei ole pelkästään ruoansulatuksen perusta, vaan sillä on myös laaja vaikutus koko kehon terveyteen ja hyvinvointiin.

Maitohappobakteeri hyödyt

Parantunut ruoansulatus

Maitohappobakteerit tuottavat entsyymejä, jotka auttavat pilkkomaan ruokaa ja parantavat ravinteiden imeytymistä. Esimerkiksi laktaasi-entsyymi, joka hajottaa laktoosia, voi lievittää laktoosi-intoleranssin oireita.

Nämä hyödylliset bakteerit voivat auttaa vähentämään turvotusta ja ilmavaivoja tasapainottamalla suoliston mikrobistoa ja edistämällä suoliston säännöllisyyttä.

Immuunijärjestelmän vahvistaminen

Suuri osa immuunijärjestelmästämme sijaitsee suolistossa, ja maitohappobakteerit tukevat immuunijärjestelmän toimintaa aktivoimalla suoliston immuunisoluja. Tämä voi parantaa kehon kykyä torjua infektioita ja sairauksia.

Maitohappobakteerit tuottavat aineita, kuten bakteriosiineja, jotka estävät haitallisten bakteerien kasvua. Ne myös kilpailevat suolistossa oleva tilan ja ravinteiden osalta patogeenien kanssa, vähentäen haitallisten organismien määrä.

Suoliston tulehdusten vähentäminen

Maitohappobakteerit tuottavat lyhytketjuisia rasvahappoja (SCFA), kuten butyraattia, jotka ovat tulehdusta ehkäiseviä. Nämä yhdisteet parantavat suoliston limakalvon terveyttä ja voivat vähentää kroonisia tulehduksia.

Probiootit voivat auttaa säätelemään immuunijärjestelmää ja vähentämään liiallisia tulehdusreaktioita, mikä on hyödyllistä esimerkiksi ärtyvän suolen oireyhtymässä (IBS) tai tulehduksellisissa suolistosairauksissa.

Mieliala ja aivojen terveys

Suolistoa kutsutaan usein ”toiseksi aivoiksi” sen laajan hermoston vuoksi. Maitohappobakteerit voivat vaikuttaa positiivisesti mielialaan ja aivojen terveyteen vaikuttamalla suoliston ja aivojen väliseen viestintään.

Suoliston ja aivojen välinen yhteys on merkittävä, ja terve suolisto voi vaikuttaa positiivisesti mielialaan ja kognitiiviseen toimintaan. Suolistossa tuotetaan suurin osa kehon serotoniinista, joka on mielialaa säätelevä välittäjäaine. Terve suoliston mikrobisto, jota maitohappobakteerit tukevat, voi edistää serotoniinin tuotantoa ja parantaa siten mielialaa.

mieliala ilo

Ihon terveys

Suolistossa oleva tulehdus voi vaikuttaa ihon terveyteen. Maitohappobakteerit vähentävät suoliston tulehdusta, mikä voi heijastua positiivisesti myös ihon kuntoon ja auttaa esimerkiksi aknen ja ekseeman hoidossa. Ihon terveys riippuu myös sen omasta mikrobistosta.

Probiootit voivat tukea ihon mikrobiomin tasapainoa ja parantaa ihon vastustuskykyä.

Painonhallinta ja aineenvaihdunta

Maitohappobakteerit voivat vaikuttaa rasvan varastointiin ja energiankulutukseen. Tutkimukset ovat osoittaneet, että tietyt probioottikannat voivat auttaa vähentämään rasvan varastoitumista ja parantamaan aineenvaihduntaa.

Probiootit voivat vaikuttaa myös hormonien, kuten ghrelinin ja leptinin, säätelyyn, jotka kontrolloivat nälkää ja kylläisyyttä. Tämä voi auttaa painonhallinnassa ja vähentää ylipainon riskiä.

Kroonisten sairauksien ehkäisy

Maitohappobakteerit voivat parantaa insuliiniherkkyyttä ja vähentää tulehdusta, mikä voi auttaa ehkäisemään tyypin 2 diabetesta ja muita metabolisia sairauksia.

Maitohappobakteeri haitat

Maitohappobakteerit, eli probiootit, ovat yleisesti turvallisia ja hyödyllisiä useimmille ihmisille, mutta joissakin tapauksissa niiden käyttöön voi liittyä haittavaikutuksia.

Yksi yleisimmistä maitohappobakteerien käytön alkuvaiheen haittavaikutuksista on lisääntynyt turvotus ja ilmavaivat. Tämä johtuu suoliston mikrobiomin tasapainottumisesta ja uusien bakteerikantojen asettumisesta. Oireet ovat yleensä lieviä ja katoavat muutaman päivän tai viikon kuluessa.

Joillakin ihmisillä probioottien käyttö voi aiheuttaa ripulia, erityisesti jos annostus on aluksi liian suuri. On suositeltavaa aloittaa pienemmällä annoksella ja lisätä sitä vähitellen, jotta suolisto ehtii tottua uusiin bakteerikantoihin.

Harvinaisissa tapauksissa joku voi olla allergisinen tietyille maitohappobakteerikannoille ja heikentyneestä immuunijärjestelmästä kärsiville henkilöille probioottien käyttö ei välttämättä sovi.

Missä ruoka-aineissa on maitohappobakteereja

Kuitu on suoliston terveyden kulmakivi. Se edistää suolen toimintaa ja toimii ravintona hyödyllisille suolistobakteereille. Kuitua saa runsaasti täysjyväviljoista (kaura, ohra, täysjyväleipä), palkokasveista (linssit, pavut, kikherneet) sekä vihanneksista ja hedelmistä (porkkana, parsakaali, marjat, omenat).

Probiootit ovat eläviä bakteereja, jotka edistävät suoliston terveyttä, kun taas prebiootit ovat kuituja, jotka ruokkivat näitä hyödyllisiä bakteereja.

Ruoasta saatavien maitohappobakteerien määrä voi vaihdella suuresti. Hyviä probioottien lähteitä ovat fermentoidut elintarvikkeet.

 • Jogurtti: Yksi annos (noin 150-200 grammaa) jogurttia voi sisältää miljardeja maitohappobakteereja. Suosi jogurtteja, joissa on maininta ”eläviä ja aktiivisia viljelmiä”.

 • Kefir: Yksi annos (noin 200-250 millilitraa) kefiriä voi sisältää jopa 20 miljardia maitohappobakteeria.

 • Hapankaali ja kimchi: Noin 100 grammaa fermentoitua kaalia voi sisältää satoja miljoonia maitohappobakteereja.

 • Miso ja tempeh: Näitä fermentoituja soijatuotteita voi nauttia useamman kerran viikossa. Yksi annos (noin 100 grammaa) voi sisältää vaihtelevia määriä probiootteja riippuen valmistusmenetelmästä.

Prebiootteja löytyy muun muassa sipulista, valkosipulista, banaaneista ja parsasta.

Maitohappobakteeri annostus

Maitohappobakteerilisäravinteet ovat suosittuja, erityisesti niille, jotka eivät saa tarpeeksi probiootteja ruokavaliostaan. Lisäravinteet voivat sisältää erilaisia maitohappobakteerikantoja, ja niitä on saatavilla kapseleina, tabletteina, jauheina ja nesteinä.

Yleisesti suositeltu annostus on yksi kapseli tai tabletti päivässä, joka voi sisältää 1-10 miljardia CFU (kolonia muodostava yksikkö). Jauheiden ja nesteiden annostelu vaihtelee valmistajan ohjeiden mukaan, mutta yleensä suositellaan yksi annos päivässä, joka voi sisältää 5-50 miljardia CFU.

On tärkeää valita laadukas lisäravinne, joka sisältää riittävän määrän eläviä bakteereja ja on säilytetty oikein. Varmista, että tuote on testattu ja todettu turvalliseksi ja tehokkaaksi.

Jos olet uusi maitohappobakteerien käyttäjä, kannattaa aloittaa pienemmällä annoksella ja lisää määrää vähitellen, jotta suolistosi tottuu. Parhaan tuloksen saavuttamiseksi ota lisäravinteet tyhjään vatsaan tai ennen ruokailua, ellei toisin ohjeisteta.

Maitohappobakteeri määrä

Maitohappobakteereiden tarve voi vaihdella yksilöllisesti riippuen monista tekijöistä, kuten iästä, terveydentilasta ja ruokavaliosta. Yleisesti suositellaan, että jokainen saa päivittäin riittävästi probiootteja joko ruoasta tai lisäravinteista tukemaan suoliston tasapainoa.

Tietyissä erityistilanteissa, esimerkiksi antibioottikuurin aikana tai ruoansulatusongelmissa, kuten ripulissa, maitohappobakteerien tarve voi olla suurempi.

Paras maitohappobakteeri kokemuksia

”Maitohappobakteeerivalmiste on parantunutta ruoansulatusta ja vähentynyt ruoansulatusvaivoja, kuten turvotusta ja ilmavaivoja. Pureskeltavat tabletit ovat hyvän makuisia.”

Pureskeltavat tabletit ovat lastemme mieleen, ne on helppo ottaa päivittäin. Ne ovat myös parantaneet lasten vatsan hyvinvointia.”

”Ruoansulatusongelmat, kuten ripulin ja ummetus on parantunut maitohappobakteeri tablettien käytön myötä. Olen viime aikoina myös sairastanut harvemmin, liekö maitohappobakteereilla osuutta asiaan.”

”Idoform on kätevä etenkin matkoilla. Tuote ennaltaehkäisee matkailijan ripulia ja vatsavaivoja ja se on tehokas apu ulkomaanmatkoilla.”

Suoliston yleinen hyvinvointi on parantunut. Käyttämäni valmiste sisältää monipuolisen koostumuksen maitohappobakteereita sekä prebiootteja.”

Käytön alussa lieviä ilmavaivoja ja mahan turvotusta, mutta ne hävisivät muutaman päivän jälkeen. Olen nyt käyttänyt valmistetta pitkään ja koen saavuttaneeni pysyviä tuloksia. Koen, että myös ihon kunto on kohentunut.”

Suoliston terveys ja hyvinvointointi

Suoliston terveys on monen tekijän summa, ja sen ylläpito vaatii monipuolista lähestymistapaa. Tasapainoinen ruokavalion lisäksi riittävä nesteytys, säännöllinen liikunta, stressinhallinta, laadukas uni ja haitallisten aineiden välttäminen ovat kaikki keskeisiä edellytyksiä suoliston hyvinvoinnille.

Riittävä nesteytys

Vesi on elintärkeää suoliston toiminnalle. Se auttaa pehmentämään ulostetta ja helpottaa sen kulkemista suolistossa. Riittävä nesteytys estää ummetusta ja tukee suoliston limakalvojen hyvinvointia. Suositeltavaa on juoda vähintään 2 litraa vettä päivittäin, mutta määrä voi vaihdella yksilöllisten tarpeiden mukaan.

Liikunta ja fyysinen aktiivisuus

Säännöllinen liikunta edistää suoliston terveyttä monin tavoin.

 • Parantaa suolen liikkuvuutta ja ehkäisee ummetusta
 • Tukee terveellistä ruuansulatusta ja ravinteiden imeytymistä.
 • Vähentää stressiä ja parantaa mielialaa, mikä vaikuttaa myös suoliston toimintaan
 •  

Stressinhallinta

Stressi voi vaikuttaa suoliston terveyteen negatiivisesti. Korkea stressitaso voi aiheuttaa suoliston motiliteetin muutoksia ja pahentaa ruoansulatusongelmia, kuten ärtyvän suolen oireyhtymää (IBS). Hyviä stressinhallintakeinoja ovat:

 • Meditaatio ja mindfulness-harjoitukset
 • Jooga ja hengitysharjoitukset
 • Säännöllinen liikunta
 • Riittävä uni ja lepo


Riittävä uni

Uni on tärkeä suoliston terveydelle ja koko elimistön toiminnalle. Riittävä ja laadukas uni auttaa suolistoa palautumaan ja vähentää stressihormonien, kuten kortisolin, määrää. Tavoittele 7-9 tuntia unta yössä ja pyri luomaan säännöllinen unirytmi.

Suolistolle haitalliset aineet

Tietyt aineet ja tavat voivat vahingoittaa suoliston terveyttä. Liiallinen alkoholin kulutus voi ärsyttää suoliston limakalvoja ja häiritä suolistoflooraa. Tupakointi voi vahingoittaa suoliston limakalvoa ja lisätä tulehdusriskiä. Liiallinen sokerin ja prosessoitujen ruokien kulutus voi häiritä suolistoflooraa ja edistää haitallisten bakteerien kasvua.

Säännölliset ruokailutottumukset

Säännölliset ateria-ajat auttavat ylläpitämään suoliston terveyttä. Aterioiden jättäminen väliin tai epäsäännöllinen syöminen voi häiritä ruoansulatusta ja suoliston toimintaa. Pyri syömään pieniä, ravitsevia aterioita tasaisin väliajoin.

Yhteenveto

Maitohappobakteerit ovat olennainen osa terveellistä suolistoflooraa ja niillä on merkittävä rooli yleisen terveyden ylläpitämisessä. Ne parantavat ruoansulatusta, tukevat immuunijärjestelmää ja voivat vaikuttaa positiivisesti mielialaan ja kognitiiviseen toimintaan. Tasapainoinen ruokavalio, joka sisältää runsaasti probiootteja, sekä tarvittaessa maitohappobakteerilisät, voivat merkittävästi parantaa suoliston terveyttä ja kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Usein kysytyt kysymykset

Maitohappobakteerit voivat auttaa tasapainottamaan suoliston mikrobikantaa. Yleisimmin niitä käytetään erilaisten ruoansulatusvaivojen, kuten ripulin, ummetuksen, ärtyvän suolen oireyhtymän ja laktoosi-intoleranssin hoidossa tai oireiden lievittämisessä.

Hyviä maitohappobakteerien lähteitä ovat fermentoidut elintarvikkeet, kuten jogurtti, kefir, hapankaali ja kimchi sekä esimerkiksi kombucha-juoma. Myös soijapavuista tehtävä tempeh on erinomainen fermentoitu ruoka, joka sopii hyvin myös vegaaneille.

Maitohappobakteerivalmiste on suositeltavaa ottaa tyhjään mahaan esimerkiksi illalla yötä vasten. Näin valmisteen bakteerit pääsevät suolistoon nopeasti ja voivat vaikuttaa siellä rauhassa. Maitohappobakteerivalmisteet voi ottaa myös muinakin vuorokauden aikoina, mikäli ilta-aikaan annostelu ei onnistu.

Maitohappobakteerit ovat bakteereita, joiden aineen vaihdunta tuottaa maitohappoa. Probiootti puolestaan tarkoittaa mikrobia, jolla on terveyttä edistäviä vaikutuksia.