Fiilistele logo-2
kirja e-kirja äänikirja

Paras äänikirjapalvelu vertailu

Kun ajattelemme lukemista, mieleemme saattaa ensimmäisenä nousta perinteinen kirja, sen sivuja koristavat tarinat ja kirjaimet, jotka houkuttelevat meitä syventymään tarinan maailmaan. Mutta nykypäivänä lukemisen muodot ovat moninaiset, ja äänikirja on vahvasti tulossa mukaan kilpailemaan perinteisen kirjan kanssa lukutottumuksissamme. Kumman sinä valitset?

Useimmat valitsevat molemmat, mutta seuraavaksi nousee mieleen kysymys siitä mikä on paras äänikirjapalvelu? Voi olla haastavaa valita itselleen sopivinta äänikirjapalvelua ja yleensä sopivin vaihtoehto riippuu hyvin pitkälti omista tarpeista, kuten siitä kuinka paljon luku- tai kuunteluaikaa tarvitsee, mieltymyksistä ja budjetista. Tutustu vertailuumme suosituimmista äänikirjapalveluista Suomessa!

Paras äänikirjapalvelu vuonna 2024

Halvin äänikirjapalvelu enintään 100 h /kk kuunteleville

BookBeat

Bookbeat äänikirjapalvelussa on yli 900 000 e- ja äänikirjaa. Kirjoja on tarjolla eri kielillä esim. suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja saksaksi. Sovelluksessa on eri välilehtiä ja inspiraatio-välilehdeltä löytyy erilaisia top-listoja sekä kategoria-välilehdeltä eri kategorioita esim. romaanit, jännitys, elämäkerrat jne. Nämä helpottavat kirjan etsimistä.

Mistä pidimme erityisesti

 • Huippuhyvä sovellus 
 • Sovellus näyttää heti ensimmäisenä keskeneräiset kirjat. Seuraavaksi sovellus osoittaa jo luetut kirjat.
 • Bookbeat näyttää kuuntelun prosentteina. Tämä mahdollistaa suhteellisen helpon vaihtamisen kirjan kuuntelun ja lukemisen välillä.
 • Kirjallisuutta voi hakea myös pelkästään lukijan perusteella. Bookbeatissa hyvää on myös se, että laajat yläkategoriat rajautuvat alakategorioihin, joissa rajausta voi vielä tarkentaa ja valita, haluaako kuunnella suomeksi vai englanniksi.
 • Lastenkirjallisuus on yhdessä osiossa, jossa neljä eri kategoriaa leikki-ikäiset, esikoululaiset, alakoululaiset ja varhaisnuoret.

  Etu koskee uusia BookBeat-käyttäjiä.

Halvin rajaton äänikirjapalvelu
enintään 3 hengen talouksille

Nextory

Nextory on yksi Pohjoismaiden suurimmista ääni- ja e-kirjapalveluista. Sen valikoimasta löytyy yli 600 000 ääni- ja e-kirjaa seitsämällä eri kielellä. Sovelluksesta löydät kirjavinkkejä, odotetuimmat uutuudet sekä eri kategorioita, kuten elämäkerrat, dekkarit ja rakkaus, yms.

Mistä pidimme erityisesti

 • Helppokäyttöinen perushyvä sovellus
 • Sovellus näyttää viikottaisen lukuajan, luetut kirjat, kirjailijat ja kategoriat sekä keskimääräiset lukuminuutit per päivä. Hieman vähempikin data voisi tosin riittää.
 • Sovellus tarjoaa laajanvalikoiman erilaista, kiinnostavaa kirjallisuutta, myös ajankohtaisista aiheista. Etusivulla ”tulossa pian” osio, josta plussaa.
 • Sovelluksen ulkoasu miellyttävä ja kirjavalikoima laaja.

Halvin äänikirjapalvelu yli 3 hengen talouksille

Storytel

Storytell äänikirjasovellus on aloittanut Suomessa vuonna 2016. Storytel on äänikirjapalvelu, jossa on lähes miljoona äänikirjaa, e-kirjaa ja podcastia. Valikoimasta löytyy kirjoja kahdeksalla eri kielellä mm. suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Mistä pidimme erityisesti

 • Huippuhyvä sovellus
 • Erinomainen hakutoiminto. Sovellus mahdollistaa erilaiset suodatukset, jolloin hakeminen on helppoa. Teosta tai kirjailijaa hakiessa, sovellus ehdottaa automaattisesti eri hakusanoja. Kirjailijan nimellä haettaessa sovellus osaa tarjota saman kirjan teoksia myös eri kielillä. Teoksia voi hakea myös lukijan ja sarjan nimellä. Jos jokin lukijan ääni miellyttää erityisesti, hakemistosta on helppoa löytää myös muuta kuunneltavaa tutulla äänellä.
 • Miellyttävä etusivu, jossa myös kirjailijoiden ja kirjojen esittelyjä
 • Sovellus jakaa kirjan kappaleisiin sekä kuunnellessa että lukiessa. Kätevä jättää kirjanmerkki, josta helppoa jatkaa seuraavalla kerralla
 • Suuri vahvuus on kielivalikoima (luettavissa ja kuunneltavissa 350 000 nimikettä). Kirjallisuutta on tarjolla suomen, ruotsin ja englannin lisäksi ainakin myös venäjäksi, italiaksi ja espanjaksi.Sovelluksessa voi kuunnella ensin näytteen ja tutustua tuotteeseen. Joskus lukijan äänellä on merkitysä lukukokemukseen, joten tämä on ehdottamasti hyödyllinen ominaisuus
 • Sanalliset kirja-arviot tuovat käyttäjälle yhteisöllisyyden tunnetta

  Etu koskee vain uusia Storytelin asiakkaita.

Paras äänikirjasovellus ilman jatkuvaa tilausta

Elisa Äänikirjapalvelu

Elisa Kirja on suomalainen  äänikirja- ja e-kirjapalvelu.  Palvelu avattiin vuonna 2010, mutta vuodesta 2011 lähtien sen valikoimiin ovat kuuluneet äänikirjojen lisäksi e-kirjat. Vuonna 2012 valikoimaa täydennettiin Elisa Kirjan omalla formaatilla, lapsille suunnatuilla kuvaäänikirjoilla, joissa yhdistyvät kertojan ääni ja kuvitus.

Mistä pidimme erityisesti

 • Laaja valikoima (yli 10 000) suomalaista kirjallisuutta
 • Ostetut kirjat jäävät itsellesi ns. kirjastoon vaikka tilaus päätetään
 • Palvelussa on myös mm. ruotsin-, englannin- ja vironkielistä kirjallisuutta
 • Hankittavaan kirjaan voi tutustua ennen hankintaa kirjan tuotesivulta löytyvästä luku-tai kuuntelunäytteestä
 • Palvelussa myös jonkin verran ilmaissisältöä

Paras äänilehtipalvelu

Briif

Briif on suomalainen äänikirjapalvelu lehdille. Palvelussa on laatulehdistä valittuja artikkelita yhden tilauksen alla, ääneen luettuina.

Artikkeleita löytyy laajalla skaalalla niin politiikasta, taloudesta, mielenterveydestä, työelämästä ja tieteestä, inspiroiva elämäntarinoita ja henkilökuvia unohtamatta. Kaikki artikkelit ovat suomeksi. Uutta sisältöä julkaistaan sovellukseen joka päivä.

Viihdy, sivistä itseäsi ja pysy perillä maailman menosta. Briiffistä löytyy artikkeleita seuraavista teemoista ja lehdistä:

 • Lifestyle ja hyvinvointi: Gloria, Trendi,  Anna, Hyvä terveys, Voi hyvin, Kodin Kuvalehti

 • Yhteiskunta ja politiikka: Suomen Kuvalehti, Ylioppilaslehti, Voima, Tulva, MustRead, Suomen Luonto, The Economist

 • Talous ja sijoittaminen: Talouselämä, Arvopaperi, Kauppalehti Optio, Kauppalehti Fakta, Financial Times

 • Tiede ja teknologia: Tekniikan Maailma, Tivi, Tekniikka&Talous, MIT Technology Review

 
Mistä pidimme erityisesti
 • Näppärä palvelu suomekielisten artikkeleiden lukemiseen
 • Lehdet kulkevat kätevästi mukana

Käyttäjien kokemuksia äänikirjapalveluista

Laaja valikoima äänikirjoja eri tyylilajeista. Rakastavan sitä, miten helppoa ja kätevää on kuunnella kirjoja missä tahansa, olinpa sitten matkoilla, lenkillä tai rentoutumassa kotona. Yhtenä kesänä kuuntelin usemman kirjan kotitalomme piha-aitaa maalatessani.”

Yleensä olen lukenut vain suomenkieliä kirjoja, mutta palvelussa on laaja valikoima kirjoja myös muilla kielillä. Mieheni on saksasta ja hän saa äänikirjapalvelussa mahdollisuuden uppoutua tarinoihin omalla äidinkielellään, minä puolestani harjoitella sen avulla vierasta kieltä. Meillä on perhetili, joka palvelee meitä loistavasti.”

Äänikirjasovelluksen käyttö on todella helppoa. Sovellus on suunniteltu käyttäjäystävälliseksi, ja kirjojen löytäminen ja kuunteleminen onnistuu muutamalla napautuksella. Kulkee kätevästi mukana missä vaan”

Otin kokeilujakson testatakseni äänikirjasovellusta ja olen ollut tyytyväinen. Innostava seikka sovelluksessa on sen personoidut suositukset. Palvelu oppii mieltymykseni ja suosittelee kirjoja, jotka todennäköisesti kiinnostavat minua. Tämä on tehnyt uusien ja kiinnostavien teosten löytämisestä entistä helpompaa.”

Äänikirjapalvelu tarjoaa usein erilaisia kampanjoita ja tarjouksia, jotka houkuttelevat minua kokeilemaan palvelua yhä uudestaan ja uudestaa ja löytämään uusia suosikkikirjojaan. Kaiken kaikkiaan äänikirjapalvelu on innostava ja upea tapa nauttia kirjallisuudesta missä ja milloin tahansa.”

Miten perinteinen kirja ja äänikirja eroavat toisistaan

Lukukokemuksen intensiteetti

Perinteinen kirja tarjoaa ainutlaatuisen kosketuksen paperin ja musteen välityksellä. Sivujen kääntäminen, kirjan tuoksu ja fyysinen läsnäolo tekevät lukuhetkestä ainutlaatuisen elämyksen. Lukiessa on ihana liukua viltin alle villsukat jalassa ja nauttia samalla kuppi teetä. Äänikirja puolestaan tarjoaa kuulijalle äänielämyksen, joka voi syventää tarinan tunnelmaa eri tavalla. Äänikirjaa kuunnellessa kädet ovat ”vapaat” ja kuunteleminen tarjoaa enemmän vaihtoehtoja.

Mukavuus ja saavutettavuus

Äänikirja tarjoaa kätevän vaihtoehdon niille, jotka eivät aina voi istua alas ja uppoutua kirjan pariin. Se mahdollistaa tarinoiden kuuntelun missä tahansa – ajon aikana, lenkillä tai siivotessa. Toisaalta, perinteinen kirja tarjoaa ainutlaatuisen tuntuman ja visuaalisen kokemuksen, joka voi olla välttämätön osa lukukokemusta joillekin.

Keskittymiskyky ja uppoutuminen

Jotkut sanovat, että perinteinen kirja tarjoaa syvemmän ja keskittyneemmän lukukokemuksen. Se vaatii lukijalta hiljaisen tilan ja keskittymisen tarinan seuraamiseen. Toisaalta, äänikirja voi tarjota monille tehokkaamman tavan uppoutua tarinaan, sillä se mahdollistaa tarinan seuraamisen samalla kun tekee muita päivittäisiä askareita. Äänikirja voi löytää useammin paikkansa arjessa ja tuodat tarinat osaksi päivää.

Yhteisöllisyys ja jaettu kokemus

Perinteinen kirja voi tarjota jaettua kokemusta, kun lukija keskustelee muiden kanssa samasta teoksesta tai osallistuu kirjapiiriin. Perinteistä kirjaa voi lukea lapselle, pulisolle ja ystävälle ja jakaa lukukokemuksen. Äänikirja puolestaan voi olla sosiaalinen kokemus, kun kuuntelijat jakavat suosikkitarinoitaan ja keskustelevat niistä yhdessä.

Äänikirjoja voi kuunnella kätevästi eri paikoissa ja erilaisissa tilanteissa, mikä tekee niistä erittäin kätevän vaihtoehdon perinteisille kirjoille. Äänikirjapalveluiden tarjoajia on useita, ja ne tarjoavat laajan valikoiman äänikirjoja eri genreistä ja eri tekijöiltä.

Yhteenveto

Perinteinen kirja ja äänikirja tarjoavat kumpikin omanlaisensa lukukokemuksen, ja kummallakin on omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Se, kumpi vaihtoehto on parempi, riippuu lukijan mieltymyksistä ja tilanteesta. Jotkut rakastavat perinteisen kirjan fyysistä läsnäoloa ja visuaalista kokemusta, kun taas toiset arvostavat äänikirjan kätevyyttä ja monipuolisuutta. Lopulta tärkeintä on löytää se lukutapa, joka tuo eniten iloa ja tyydytystä omaan elämään. Useimmat valitsevat molemmat, niin mekin teemme!