Fiilistele logo-2
Joogamatolla

Paras joogamatto – huomioita joogamaton valintaan

Jokainen joogaharjoittelu alkaa oikeasta alustasta ja ensimmäinen ja tärkein asia on joogamaton valinta. Alkuvaiheessa maton ominaisuuksilla ei välttämättä tunnu olevan niin suurta merkitystä, mutta edistyessäsi ja edetessäsi kohti dynamisempia joogaharjoituksia on etenkin maton pidolla ja pehmeydellä merkitystä. Maton valinta voi myös vaikuttaa siihen kuinka innokkaasti jatkat harrastustasi. Mattoa valitessa kannattaa huomioida ensisijaisesti sen paksuus, materiaali, käyttötarkoitus ja puhdistustavat.

Joogamattoa valitessa kannattaa huomioida ainakin seuraavat seikat:

Maton pito-ominaisuudet

Tarkista, että joogamaton pinta on niin pitävä, että jalat ja kädet pysyvät varmasti paikallaan kaikissa asanoissa. Pinnan pitävyys on erityisen tärkeää, jos hikoilet treenin aikana runsaasti.

Maton paksuus

Paksuudeltaan ohuempi matto tarjoaa paremman tuntuman maahan, mutta paksu joogamatto antaa puolestaan enemmän pehmeyttä. Omaa mukaavuustasoa kannattaa pohtia ja sitä, harjoittaako enemmän dynaamista joogaa, jolloin ohuempi matto voi olla parempi vai esimerkiksi restoratiivisempaa joogaa, jolloin parempi valinta on todennäköisesti hieman paksumpi matto tai jopa pehmeä ja eristävä lampaanvilla joogamatto. Yleensä suositaan 6 mm joogamattoa. Sopivimman matonpaksuuden tietää löytäneensä, kun testaa mattoa makuuasennossa ja polvillaan ja varmistuu, että sen päällä on mukava olla.

Maton koko

Joogamaton pituudet vaihtelevat 170 – 185 cm välillä. Joogamaton olisi hyvä olla noin 10-20 cm käyttäjäänsä pidempi, jolloin kaikkiin asanoihin on tarpeeksi tilaa. Minimissään tulee valita sen kokoinen matto, joka vastaa omaa pituutta ja leveyttä. Jos olet leveäharteinen tai hyvin pitkä, valitse silloin leveä joogamatto, niitä löytyy ainakin joiltain merkeiltä. Aktiivinen joogaa harrastava matkustelusta nauttija voi harkita myös matkajoogamaton hankintaa.

Maton rullautuvuus

Varmista myös, että matto asettuu avattuna luontevasti lattialle eikä ala rullautua päistä takaisin rullalle. Kevyt ja helposti rullautuva joogamatto, jossa on joogamattokassi /-pussi, on todennäköisesti paras valinta jos kuljetat mattoa tunnilla mukana. Joissakin malleissa voi olla vaihtoehtoisesti kantohihnat tai niitä voi hankkia erikseen. Kotikäyttöön voi soveltua myös taitettava joogamatto.

Maton materiaali

Joogamaton materiaali vaikuttaa hyvin paljon sen laatuun, maton ikään ja käyttökokemukseen. Tyypillisimpiä joogamaton materiaaleja ovat PVC, luonnonkumi, TPE-kumi, PU-nahka, bambu ja korki. Maton materiaali kannattaa aina tarkistaa, jotta se on myrkytön ja siten turvallinen käyttää. Maton materiaali vaikuttaa myös muun muassa siihen kuinka hyvin se pitää muotonsa ja kuinka kestävä se on käytössä. Esimerkiksi luonnonkumi joogamatto on erinomainen vaihtoehto pinnan hyvän pitävyyden ja ympäristöystävällisyyden puolesta.

Maton ulkonäkö

Lopuksi kannattaa käyttää vielä hetki maton ulkonäön valintaan. Suositeltavaa on valita väri ja kuvio, joka miellyttää omaa silmää ja kutsuu käyttämään mattoa mahdollisimman usein. Visuaalinen ilme ja väri voivat vaikuttaa positiivisesti joogakokemukseesi. Tämä korostuu etenkin jos joogaat kotona. Itselleen mieluisaa mattoa kyllä kuljettaa mielellään myös mukana.

Joogamaton huolto

Käytössä joogamaton pintaan tarttuu kuollutta ihoa, likaa ja pölyä riippumatta siitä, harrastaako hikistä bikram-joogaa vai rennompaa hatha-joogaa. Joogamatto kannattaakin puhdistaa tasaisin väliajoin vaikka se ei näyttäisikään likaiselta. Jo maton valinnassa on syytä kiinnittää huomiota maton helppoon puhtaana pitoon ja kulutuksenkestävyyteen, jotta voi valita elämäntyyliinsä sopivimman maton. Monet matot voidaan pyyhkiä kostealla liinalla, ja jotkut voivat jopa kestää konepesun. Tarkista kuitenkin aina valmistajan suositukset.

Ostopäätökseen vaikuttaa myös luonnollisesti joogamaton hinta-laatusuhde. Eri vaihtoehtoja kannattaa tutkia mm.verkkokauppojen arvosteluista ja suosituksista. Lisäksi kannatta hyödyntää monien liikkeiden ja joogastudioiden tarjoamaa mahdollisuutta testata erilaisia mattoja ennen ostopäätöstä. Voit myös kysyä vinkkejä ja kokemuksia jmuilta oogaharrastajilta ja joogayhteisöistä.

Namaste.