Fiilistele logo-2
keskikesä juhannus

Tervetuloa Juhannuksen viettoon mökille – vinkkejä vieraille

Juhannus, Suomen keskikesän juhla, on yksi suomalaisten rakastetuimista juhlapäivistä. Juhannusta vietetään kesäkuun lopulla, viimeisenä viikonloppuna kesäkuun 19. ja 26. välisenä aikana. Juhannus on kesän yöttömän yön juhla, jolloin päivä on pisimmillään ja aurinko ei laske yleensä pohjoisessa Suomessa ollenkaan. Juhannuksena juhlistetaan näitä keskikesän valoisä öitä ja kesäpäivänseisausta sekä monen kesäloman alkua. Vaikka juhannukselle on monia vaihtoehtoisia viettotapoja, haluaa moni edelleen viettää juhannusta luonnon keskellä mokillä.

Useimmat laittavat juhannuksena grillin kuumaksi ja silloin nautitaan satokauden ensimmäisiä herkkuja, kuten varhaisperunaa ja mansikoita. Sauna on oleellinen osa suomalaista juhannusta ja moni heittää silloin talviturkkinsa eli tekee kesän ensimmäisen hyppynsä järveen, jokeen tai mereen. Saunan mallilla, koolla ja lämmitystavalla ei ole niin suurta merkitystä, mutta moni kaipaa juhannussaunaan vihtaa tai vastaa. Saunavihta kannattaa tehdä rauduskoivun oksista niin vihta kestää käytössä pidempään ja saunakin pysyy puhtaampana, kun lehdet eivät varise lattialle.

Keskikesän juhlaa juhlitaan perinteiden, hyvän ruoan, ja rakkaiden ihmisten kanssa. Jos olet saanut kutsun viettämään juhannusta mökillä, olet onnekas – edessäsi on unohtumaton kokemus. Jotta vierailusi sujuisi mahdollisimman mukavasti ja jättäisit isäntäväellesi hyvän vaikutelman, olemme koonneet muutamia vinkkejä siitä, mitä voit tuoda mukanasi ja kuinka voit valmistautua.

Vieraan tuomiset – mitä pakata mukaan

Ruokatarpeet ja herkut

Tuoreet marjat ja hedelmät: Kesäiset marjat, kuten mansikat, mustikat ja vadelmat, ovat erinomaisia tarjottavia juhannuspöytään.

Kotitekoinen leivonnainen: Leipomalla itse jotain, esimerkiksi mustikka- tai raparperipiirakan tai ruisleipää, osoitat vieraanvaraisuutta ja vaivannäköä. Kahvia kuluu myös suomalaisten pöydissä.

Grilliherkut: Jos tiedät, että mökillä grillataan, tuo mukanasi esimerkiksi marinoituja lihoja, kasviksia tai makkaraa.

Juomat

Laadukas viini tai kuohuviini: Kupliva juoma on aina tervetullut juhlistamaan juhannusta. Muista myös tarkistaa isäntäväen juomamieltymykset.

Paikallinen olut tai siideri: Tuomalla paikallisia juomia voit tuoda mukavan lisän mökkipöytään ja tukea samalla lähituottajia.

Alkoholiton vaihtoehto: Huomaavainen ele on tuoda myös alkoholittomia juomia, kuten itsetehtyjä limonadeja tai makuvettä lapsia unohtamatta.

Lahjat ja tarpeelliset tavarat

Kukkakimppu tai kesäinen istutus: Tuoreet kukat tuovat juhlan tuntua ja kaunistavat mökkiä. Helppo ja nopea tapa saada kukat on tilata ne.

Saunatuotteet: Laadukas saunavihta, tuoksuvat saunatuoksut, kuten kesäinen lyölytuoksu koivu, tai saunahunaja ovat aina arvostettuja.

vihta vasta

Pesuaineet, shampoot ja muut peseytymisvälineet: Shampoo tai palasampoo sekä kaikille sopiva pesuneste kruunaavat saunomisen. Muista napata omat pyyhkeet mukaan, niin helpotat isäntäväen pyykkiurakkaa.

Ulkoilutarvikkeet: Jos mökki sijaitsee luonnon keskellä, voit tuoda mukanasi esimerkiksi hyttyskarkotetta, aurinkorasvaa tai retkipelejä, kuten mölkky, kroketti tai tikkataulu.

Säänmukainen varustus: niin bikinit kuin kumisaappaat ja sadeviittakin ja kaikki siltä väliltä voivat kaikki olla tarpeen Suomen juhannuksessa.

Vinkkejä vierailuun

Osallistu mökkipuuhien tekemiseen: tiskaa, haravoi tai auta ruoanlaitossa. Vieraan aktiivinen osallistuminen tekee isäntäväen olon mukavaksi ja helpottaa heidän työtaakkaansa. Rento asenne on plussaa.

Kysy etukäteen mökin säännöistä ja käytännöistä, kuten jätteiden lajittelusta, saunan käytöstä ja hiljaisuuden ajoista. Tämä auttaa sinua sopeutumaan mökkielämään ja kunnioittamaan isäntäväen tapoja.

Hyödynnä mökin ympäristö ja osallistu luonnonläheisiin aktiviteetteihin, kuten kalastukseen, souteluun, patikointiin tai marjastukseen. Mökkijuhannus on erinomainen tilaisuus rentoutua ja nauttia luonnon rauhasta.

Yhteenveto

Juhannus mökillä on ainutlaatuinen kokemus, joka yhdistää perinteet, luonnon ja yhteisöllisyyden. Muista ottaa mukaan iloista mieltä ja valmistaudu nauttimaan keskikesän juhlan taianomaisesta tunnelmasta. Yhteiset hetket, herkullinen ruoka ja lämpimät saunat tekevät juhannuksesta ikimuistoisen – niin isännille kuin vieraillekin. Nautitaan ikimuistoisesta juhannuksesta!