Fiilistele logo-2
paras aurinkorasva

Aurinkorasvat vertailussa – löydä omasi

Auringon säteet voivat olla yhtä aikaa sekä ihania että vaarallisia. Kun kesän lämpö ja kirkkaat päivät kutsuvat meitä ulos nauttimaan luonnosta, on tärkeää muistaa suojata iho tehokkaasti. Aurinkorasvat ovat olennainen osa ihonhoitoa ja terveyden ylläpitoa, ja niiden käyttö on paras keino ehkäistä haitallisten UV-säteiden aiheuttamia vaurioita.

Tässä artikkelissa tarkastelemme markkinoiden parhaita aurinkorasvoja ja autamme sinua löytämään juuri sinun tarpeisiisi sopivimman suojan. Olitpa sitten auringonpalvoja, ulkoilmaihminen tai herkän ihon omistaja, aurinkorasva varmistaa, että voit nauttia auringosta turvallisesti ja huoletta.

Paras aurinkorasva vuonna 2024

Paras aurinkorasva kasvoille

La Roche-Posay aurinkorasva

La Roche-Posay Anthelios Ultra-Light Fluid SPF 50+

Kasvojen iho on erityisen herkkä ja altis UV-säteilyn haittavaikutuksille. Parhaana aurinkovoiteena kasvoille suosittelemme La Roche-Posay Anthelios Ultra-Light Fluid SPF 50+. Tämä kevyt ja nopeasti imeytyvä voide tarjoaa erittäin korkean suojan ja sopii kaikille ihotyypeille, myös herkälle iholle.

 • Soveltuu hyvin meikin alle

Paras aurinkorasva vartalolle

Biotherm Waterlover Sun Milk SPF 30

Vartalon iho tarvitsee riittävän suojan aurinkoisina päivinä. Biotherm Waterlover Sun Milk SPF 30 on erinomainen valinta, sillä se on ympäristöystävällinen ja biohajoava aurinkovoide, joka tarjoaa tasapainoisen suojan ja kosteuttaa ihoa tehokkaasti.

 •  Myös suojakerroin 50

Paras aurinkorasva meikin alle

aurinkorasva meikin alle

ACO Sun Face Fluid Mattifying SPF30

Tämä aurinkovoide
imeytyy nopeasti ja jättää ihon mattapintaiseksi, mikä tekee
siitä täydellisen meikin alle. SPF 50 tarjoaa vahvan suojan sekä
UVA- että UVB-säteiltä, mikä auttaa suojaamaan ihoa auringon
haitallisilta vaikutuksilta. Ei tuki ihohuokosia.

Paras aurinkovoide akneiholle

Eucerin Sun Gel-Cream Oil Control SPF 50+

Akneiholle sopivan aurinkovoiteen tulee olla kevyt ja ei-komedogeeninen. Eucerin Sun Gel-Cream Oil Control SPF 50+ on kehitetty erityisesti akneiholle. Se vähentää kiiltoa, suojaa tehokkaasti ja ehkäisee ihohuokosten tukkeutumista. Voide sisöltää öljyä kontyrolloivia aineosia, jotka varmistavat, että iho pysyy mattapintaisena.

 • Soveltuu meikin alle

Paras aurinkorasva raskaus

Avene Very High Protection Cream SPF 50+

Raskauden aikana iho on herkempi ja tarvitsee erityistä huolenpitoa. Avene Very High Protection Cream SPF 50+ on hypoallergeeninen ja hajusteeton aurinkovoide, joka tarjoaa korkean suojan ja on turvallinen käyttää raskauden aikana. Sopii hyvin myös lapsille.

Paras sävyttävä aurinkorasva kasvoille

paras sävyttävä aurinkorasva

La Roche-Posay Anthelios XL Tinted Fluid SPF 50+

Sävyttävä aurinkovoide yhdistää meikin ja aurinkosuojan. La Roche-Posay Anthelios XL Tinted Fluid SPF 50+ antaa luonnollisen sävyn ja korkean suojan. Se tasoittaa ihon sävyä ja suojaa samalla tehokkaasti UV-säteilyltä.

Paras sävyttävä aurinkorasva vartalolle

Avène Sun B-Protect SPF50+

Vartalolle sopiva sävyttävä aurinkovoide tuo iholle hehkua ja suojaa auringolta. Avene Sun B-Protect SPF 50+ on ihon sävyä tasoittava aurinkovoide, joka antaa iholle kauniin sävyn ja korkean suojan ilman tahmeaa tunnetta. Sopii kaikille ihotyypeille.

Paras aurinkorasva huulille

Aco Sun Lip Balm SPF 30

Huulet kaipaavat erityistä suojaa auringolta, sillä niiden iho on ohut ja herkkä. Aco Sun Lip Balm SPF 30 on erinomainen valinta, sillä se suojaa huulia tehokkaasti ja kosteuttaa niitä samalla.

Paras aurinkorasva lapsillle

aurinkorasva lapsille

Alga-Maris Kids Sunscreen SPF 50+ 100ml

Lasten iho on erityisen herkkä auringolle, joten he tarvitsevat erittäin tehokasta suojaa. Alga-Maris Kids Sunscreen SPF 50+ on luonnollinen ja vedenkestävä aurinkovoide, joka tarjoaa erittäin korkean suojan ja on turvallinen lasten herkälle iholle. 

Paras auringon jälkeen voide

ACO Sun Soothing After Sun Gel Cream

Auringon jälkeen iho tarvitsee rauhoitusta ja kosteutusta. ACO Sun Soothing After Sun Gel Cream on täydellinen valinta, sillä se sisältää runsaasti kosteuttavia ja rauhoittavia ainesosia, jotka auttavat ihoa palautumaan auringonoton jälkeen.

Miten aurinkorasva toimii

Aurinkorasva toimii suojaamalla ihoa auringon ultraviolettisäteilyltä (UV), joka jaetaan kahteen päätyyppiin: UVA- ja UVB-säteilyyn. Näiden säteiden haitalliset vaikutukset vaihtelevat ihon palamisesta ja ennenaikaisesta ikääntymisestä ihosyöpään. Aurinkovoiteet sisältävät aktiivisia ainesosia, jotka auttavat estämään näitä haittoja eri mekanismien kautta.

Kemialliset suodattimet imevät UV-säteilyä ja muuttavat sen vaarattomaksi lämmöksi. Tämä prosessi estää säteiden pääsyn ihoon ja niiden aiheuttamat vahingot. Yleiset kemiallisen suodattimen ainesosat ovat avobentsoni, oksibentsoni, oktokryleeni ja homosalaatti. Kemillisen suodattimen sisältävät aurinkovoiteet ovat koostumukseltaan kevyitä ja helppoja levittää. Usein niistä jää vähemmän valkoista jäämää iholla.

Fysikaaliset (mineraali) suodattimet puolestaan heijastavat ja hajottavat UV-säteitä pois iholta. Ne muodostavat fyysisen esteen ihon pinnalle, joka estää säteiden tunkeutumisen. Yleisesti ottaen fysikaaliset aurinkovoiteet ärsyttävät vähemmän ja sopivat hyvin herkälle iholle. Ne tarjoavat laajakirjoisen suojan sekä UVA- että UVB-säteitä vastaan.

Mitä suojakerroin tarkoittaa

SPF (Sun Protection Factor) -luku kertoo, kuinka hyvin aurinkovoide suojaa UVB-säteiltä. Esimerkiksi SPF 30 tarkoittaa, että iho palaa 30 kertaa hitaammin kuin ilman suojaa. Korkeamman SPF-luvun omaava aurinkovoide tarjoaa enemmän suojaa, mutta mikään aurinkovoide ei tarjoa 100% suojaa.

Laajakirjoinen aurinkovoide suojaa sekä UVA- että UVB-säteiltä. UVA-säteet aiheuttavat ihon ennenaikaista ikääntymistä ja UVB-säteet aiheuttavat ihon palamista.

Aurinkorasva käyttö

Riittävä määrä aurinkorasvaa on tärkeää optimaalisen suojan saavuttamiseksi. Suositus on noin teelusikallinen kasvoille ja runsaasti (noin shottilasillinen) koko vartalolle. Aurinkovoide kannattaa levittää heti aamusta tai ainakin 15–30 minuuttia ennen aurinkoon lähtöä.

Aurinkovoidetta tulee levittää kaikille altistuville ihoalueille, mukaan lukien kasvot, korvat, kaula ja jalkapöydät. Aurinkovoidetta tulee levittää uudelleen kahden tunnin välein ja aina uimisen, hikoilun tai pyyhkimisen jälkeen. Aurinovoiteen suojakerroin kannattaa valita ihotyypin ja UV-säteilyn voimakkuuden mukaan.

Aurinkorasva valinta

Aurinkorasvan valinta on tärkeää ihon terveyden ja hyvinvoinnin kannalta. Valitsemalla oikean tuotteen ihotyyppisi ja tarpeidesi mukaan, voit nauttia auringosta turvallisesti ja huoletta. Muista käyttää aurinkosuojatuotteita säännöllisesti ja riittävästi, jotta saavutat parhaan mahdollisen suojan.

Maailman terveysjärjeto WHO suosittaa, että aurinkorasvan suojakertoimen tulisi olla vähintään 30. Suomea etelämpänä, esimerkiksi aurinkolomilla, on syytä valita tätä korkeampi suojakerroin. Lapsilla suojakerroin on aina hyvä olla 50 tai yli. Tumma iho ei tarvitse niin suurta suojakerrointa kuin vaalea iho.

Erilaiset ihotyypit vaativat erilaisia aurinkorasvoja. Herkkä iho tarvitsee hajusteettomia ja hypoallergeenisia tuotteita, kun taas rasvoittuva iho hyötyy kevyistä ja ei-komedogeenisistä mattapintaisia voiteista. Lapsille ja raskaana oleville naisille on omat erityisesti kehitetyt tuotteet, jotka tarjoavat optimaalisen suojan ja turvallisuuden.

Aurinkorasva hyödyt

Aurinkorasvat tarjoavat monia hyötyjä, jotka tekevät niistä tärkeän osan päivittäistä ihonhoitoa. Tässä koottuna aurinkorasvojen tärkeimmät hyödyt:

Ihon suojaaminen UV-säteilyltä

Aurinkorasvat tarjoavat suojan auringon ultraviolettisäteilyä (UV) vastaan, joka jaetaan kahteen päätyyppiin: UVA- ja UVB-säteilyyn.

 • UVA-säteily unkeutuu syvemmälle ihoon ja voi aiheuttaa ihon ennenaikaista vanhenemista ja ryppyjä.

 • UVB-säteily: Vastuussa ihon palamisesta ja voi aiheuttaa suoraa vahinkoa ihon pintakerroksille.

Ihosyövän riskin vähentäminen

UV-säteily on merkittävä ihosyövän riskitekijä. Säännöllinen aurinkorasvan käyttö vähentää altistumista haitallisille säteille, mikä puolestaan vähentää riskiä sairastua ihosyöpään, mukaan lukien melanooma, joka on vakavin ihosyövän muoto.

Ihon ennenaikaisen ikääntymisen ehkäisy

Aurinkovoiteet auttavat suojaamaan ihoa UVA-säteiden aiheuttamalta ennenaikaiselta ikääntymiseltä. Ilman suojaa altistuminen näille säteille voi johtaa:

 • Ryppyjen muodostumiseen

 • Ihon kimmoisuuden vähenemiseen

 • Pigmenttimuutoksiin ja maksaläiskien syntymiseen

Aurinkopolttamien ehkäisy

Aurinkovoiteiden tärkeä tehtävä on suojata ihoa palamiselta, joka aiheutuu UVB-säteistä. Ihon palaminen ei ole vain kivuliasta, vaan se voi myös aiheuttaa pitkäaikaisia vaurioita ja lisätä ihosyövän riskiä.

Ihon tasaisen sävyn ylläpitäminen

Säännöllinen aurinkovoiteen käyttö auttaa ehkäisemään ihon sävyn epätasaisuuksia ja hyperpigmentaatiota, kuten maksaläiskiä ja pisamia, joita voi syntyä UV-säteilyn vaikutuksesta. Tämä auttaa pitämään ihon sävyn tasaisena ja kirkkaana.

Kosteuttavat ja hoitavat ominaisuudet

Monet aurinkovoiteet sisältävät kosteuttavia ja hoitavia ainesosia, kuten hyaluronihappoa, aloe veraa ja vitamiineja. Nämä ainesosat auttavat ylläpitämään ihon kosteustasapainoa ja tukevat ihon terveyttä.

Erityistuotteet erilaisiin tarpeisiin

Aurinkovoiteita on saatavilla monenlaisia erilaisiin tarpeisiin ja ihotyypeille:

 • Herkkä iho: Hajusteettomat ja hypoallergeeniset tuotteet.

 • Rasvoittuva iho: Kevyet, mattapinnan jättävät ja ei-komedogeeniset voiteet.

 • Lasten iho: Erittäin korkean suojan ja vedenkestävät tuotteet.

 • Auringon jälkeen: Rauhoittavat ja kosteuttavat voiteet, jotka auttavat ihoa palautumaan auringonoton jälkeen.

Ympäristötietoiset vaihtoehdot

Ympäristöystävälliset aurinkovoiteet ovat kasvattaneet suosiotaan. Nämä tuotteet ovat usein biohajoavia ja sisältävät vähemmän ympäristöä kuormittavia kemikaaleja, mikä auttaa suojelemaan merien ekosysteemejä ja koralleja.

paras aurinkovoide

Yhteenveto

Aurinkorasvat ovat olennainen osa ihon terveyden ja kauneuden ylläpitoa. Suojaamalla ihon haitallisilta UVA- ja UVB-säteiltä aurinkovoiteet ehkäisevät ihon palamista, ennenaikaista ikääntymistä ja vähentävät ihosyövän riskiä. Markkinoiden laajasta valikoimasta löytyy jokaiselle ihotyypille ja tarpeelle sopiva vaihtoehto, olipa kyseessä sitten normaali, akneen taipuvainen tai lasten herkkä iho.

Valitsemalla sinulle sopivan aurinkorasvan ja käyttämällä sitä säännöllisesti, voit nauttia auringosta turvallisesti ja huoletta. Anna ihollesi parasta mahdollista suojaa ja huolenpitoa – aurinkorasva on investointi, joka maksaa itsensä takaisin terveyden ja hyvinvoinnin muodossa.

Usein kysytyt kysymykset

Aurinkorasvaa kannattaa käyttää keväästä syksyyn ja etenkin kesällä. Kun UV-indeksi on yli 3, on aurinkosuojaa syytä käyttää. Etelä-Suomessa tuo arvo ylittyy yleensä toukokuusta elokuuhun. Suojautumisen tarve on suurinta keskikesällä ja ja keskipäivän aikaan, jolloin UV-indeksi on korkeimmillaan.

Aurinkovoiteen pakkauksesta löytyy tieto siitä kauanko valmiste säilyy avattuna. Yleisimmin aurinkorasva säilyy 12 tai 24 kuukautta avaamisesta ja sitä vastaava merkintä pakkauksessa on 12M tai 24M. Aurinkorasva voi säilyä tuon 12 tai 24 kuukautta mikäli sitä säilyttää huoneenlämmössä tai viileämmässä. Aurinkovoidetta ei suositella säilyttämään liian kuumassa, kuten porottavassa auringonpaisteessa, koska se yleensä lyhentää voiteen säilyvyysaikaa. Edellisen kesän aurinkorasva ei välttämättä ole enää kelvollista riipuuen siitä missä ja miten sitä on säilytetty, useinhan se on mukana kassissa rannalla tai muissa kesämenoissa.

Jos aurinkorasva on ollut pitkään avattuna, alkavat sen aineosat hiljalleen pilaantua. Aurinkorasvaa ei kannata käyttää enää mikäli sen ulkonäkö tai koostumus on muuttunut, siinä on esimerkiksi kokkareita tai se haisee pahalle.

Yksi  levityskerta aurinkorasvaa ei kestä koko päivää. Iholle levitetyn aurinkovoiteen suojakerroin toimii 100%:sesti kaksi tuntia levittämisen jälkeen. Aurinkorasvaa tulee lisätä säännöllisesti auringonoton tai auringossa oleskelun aikana, etenkin jos hikoilee tai käy välillä uimassa.

Vaatteen materiaali ja aurinkorasvan koostumus vaikuttavat siihen kuinka hyvin aurinkorasvatahrat saa pois. Nämä rasvapohjaiset tahrat lähtevät hyvin sappisaippualla. Tahra esikäsitellään sappiasaippualla ja annetaan vaikuttaa jonkin aikaa ennen pesukoneeseen laittoa. Tahran esikäsittelyyn voi käyttää myös astianpesuainetta, mutta se kannattaa huuhtoa pois vaatteesta ennen sen pesukoneeseen laittoa, koska se vaahtoaa voimakkaasti.

Aurinkorasva on suositeltavaa pestä pois iholta auringonoton tai auringossa oleskelun jälkeen. Aurinkorasvat on suunniteltu ensisijaisesti suojavoiteiksi, vaikka niissä on hoitavia ja kosteuttavia aineosia, joten niitä ei ole syytä jättää iholle.