Fiilistele logo-2
D-vitamiini aurinko

D-vitamiini – terveyttä ja voimaa auringosta TOP 3 vertailu

D-vitamiini on kuin luonnon lahja terveydelle, se tarjoaa meille elämänvoimaa auringon säteiden muodossa. Kun auringonsäteet osuvat ihoon, käynnistyy ihon pinnalla D-vitamiinin synteesin. Tämä pieneltä kuulostava vitamiini on valtavan tärkeä monille elimistön toiminnoille, mutta sen merkitystä ei aina ymmärretä täysin. Tässä artikkelissa sukellamme syvemmälle D-vitamiinin maailmaan ja selvitämme, miksi sen saanti on niin olennaista terveydellemme.

Paras D-vitamiinivalmiste 2024

Paras D-vitamiini aikuiselle

Puhdistamo Pharma Strong D-vitamiini on 50 µg on aikuisten D3-vitamiinivalmiste. Sisältää laadukasta turskanmaksaöljyä, joten samassa valmisteessa luontaisesti sekä A-vitamiinia ja D-vitamiinia, minkä lisäksi sitä on täydennetty lampaanvillan rasvasta saatavalla D3-vitamiinilla. 

 • Pehmeä kapseli on kätevä ja helppo annostella
 • Annostus 1 kapseli päivässä
 • Saatavana useammassa vahvuudessa

Paras D-vitamiini lapselle

Päivittäiseen käyttöön sopiva mansikalta ja vadelmalta maistuva pureskeltava D3 vitamiini lapsille. 

 • Sama valmiste käy koko perheelle
 • Pehmeä ja pureskeltava, hyvänmakuinen
 • Annostus aikuisille ja yli 3-vuotiaille lapsille 1 kappale vuorokaudessa. Pureskele Vitanallet ennen nielemistä.
 • Sokeriton, maidoton, gluteeniton
 • Saatavana myös appelsiinin makuisena
 • ”Lapset muistavat ottaa vitamiininsa kun ovat tässä muodossa”

Paras D-vitamiini kasvissyöjälle

Minnea D3-vitamiini on kotimainen tuote. Se on auringonkukkaöljyä sisältävä öljykapseli, minkä ansiosta D-vitamiini imeytyy hyvin.  

 • Pienikokoinen helposti nieltävä kapseli
 • Annostelu: 1 kaplsei päivässä
 • Gluteeniton, hiivaton, laktoositon, maidoton, sokeriton
 • Saatavana 4 eri vahvuutta

Kenelle D-vitamiinia

D-vitamiini on erityisen tärkeä suomalaisille, etenkin siksi, että Suomen sijainti maapallolla aiheuttaa haasteita D-vitamiinin saannille. Suomen sijainnin leveysaste suhteen asettaa meidät alttiiksi pitkille talvikuukausille, jolloin auringonvalo on vähäistä ja UVB-säteily, joka tarvitaan D-vitamiinin synteesiin iholla, on niukkaa. Tämä tekee D-vitamiinin saannista haastavampaa verrattuna alueisiin, joilla aurinko paistaa voimakkaammin ympäri vuoden.

Siksi suomalaisille suositellaan yleisesti ottaen D-vitamiinilisien käyttöä erityisesti talvikuukausina, kun auringonvalo on niukkaa. Lisäksi D-vitaminoitujen ruoka-aineiden, kuten maitotuotteiden ja margariinin, säännöllinen käyttö voi auttaa varmistamaan riittävän D-vitamiinin saannin ympäri vuoden.

On tärkeää huomata, että D-vitamiinin synteesi voi vaihdella eri ihmisillä ja siihen vaikuttaa monet seikat, kuten ihotyyppi, asuinpaikka, vuodenaika, vaatteiden peittävyys ja aurinkovoiteiden käyttö. Lisäksi monet ihmiset saavat D-vitamiinia myös ravinnosta ja/tai lisäravinteista, mikä voi auttaa varmistamaan riittävän D-vitamiinin saannin etenkin niille, jotka eivät altistu riittävästi auringonvalolle.

D-vitamiinin merkitys elimistölle

D-vitamiinilla on monia tärkeitä tehtäviä elimistössä, ja sen vaikutukset ulottuvat luuston terveydestä immuunijärjestelmän toimintaan ja solujen kasvuun. Tässä muutamia D-vitamiinin päätehtäviä:

   • D-vitamiini auttaa kalsiumin ja fosforin imeytymistä suolistosta. Nämä kaksi mineraalia ovat välttämättömiä luuston terveydelle ja normaalille solujen toiminnalle.

   • D-vitamiini on hyvin olennainen tekijä luuston kehityksessä ja vahvistamisessa. Se auttaa säilyttämään riittävän kalsiumin ja fosforin tasapainon luustossa ja siten ehkäisee luun haurastumista ja osteoporoosia.

   • D-vitamiinilla on rooli immuunijärjestelmän toiminnassa, jossa se auttaa säätelemään immuunisolujen toimintaa ja voi siten parantaa kehon kykyä torjua infektioita ja tulehduksia.

   • D-vitamiinilla on vaikutusta solujen kasvuun ja erilaistumiseen eri kudoksissa ja elimissä. Se voi auttaa säätelemään solujen jakautumista ja ehkäisee epänormaaleja solujen muutoksia.

   • D-vitamiinilla on yhteyksiä mielenterveyteen, ja sen puutos on liitetty masennukseen ja muihin mielialahäiriöihin. Riittävä D-vitamiinitaso voi edistää mielenterveyttä ja hyvinvointia.

  Näiden tehtävien lisäksi D-vitamiinilla on muitakin vaikutuksia, kuten vaikutukset sydän- ja verisuoniterveyteen, diabetekseen, syöpään ja aivojen toimintaan, mutta niiden tarkka mekanismi ja merkitys vaativat lisätutkimusta. Yhteenvetona voidaan todeta, että D-vitamiinilla on monipuolinen rooli elimistössä, ja sen riittävä saanti on tärkeää yleisen terveyden ylläpitämiseksi.

   

  D-vitamiinin hyödyt erityisryhmille

  D-vitamiinin merkitys korostuu erityisesti tietyissä elämänvaiheissa ja -tilanteissa. Lapsille se on olennainen kasvun tukija, auttaen luuston kehityksessä ja vahvistamalla immuunijärjestelmää. Vanhuksille D-vitamiini on tärkeä luuston vahvistaja, auttaen ehkäisemään osteoporoosia ja murtumia. Raskaana oleville se puolestaan on terveyden tukija, edistäen sekä äidin että sikiön hyvinvointia.

  D-vitamiini ja syöpäriski

  D-vitamiinin rooli syövän ehkäisyssä on herättänyt kiinnostusta tutkijoiden keskuudessa. Vaikka tutkimukset ovat vielä kesken, on löydetty viitteitä siitä, että riittävä D-vitamiinin saanti voi vähentää tiettyjen syöpien riskiä. Erityisesti ihosyöpä, kuten melanooma, on herättänyt mielenkiintoa D-vitamiinin mahdollisena suojana. Vaikka lisätutkimuksia tarvitaan, on hyvä pitää mielessä D-vitamiinin monipuoliset terveysvaikutukset.

  D-vitamiinin merkitys vastasyntyneille

  Vauvan ensimmäiset elinkuukaudet ovat ratkaisevia kehityksen kannalta, ja D-vitamiini on tärkeä tekijä tässä prosessissa. Äidin D-vitamiinilisä raskauden aikana ja vauvan D-vitamiinilisä syntymän jälkeen ovat suositeltavia käytäntöjä, jotka varmistavat vastasyntyneen terveen luuston kehityksen. Imetysajan D-vitamiinilisä on erityisen tärkeä, sillä äidinmaidossa D-vitamiinin määrä saattaa olla riittämätön vastaamaan vauvan tarpeita.

  D-vitamiini puutosoireet

  D-vitamiinin vakavat puutosoireet ovat onneksi harvinaisia. Toisaalta kaikkia D-vitamiinin vaikutuskohteita ei vielä täysin tunneta, joten kaikkia sen puutosoireitakaan eivät välttämättä ole tiedossa. Väsymys, heikkous, ja jopa masennus voivat olla merkkejä siitä, että elimistössä on D-vitamiinin puutetta. Tutkimukset ovat osoittaneet yhteyden D-vitamiinin puutoksen ja mielenterveysongelmien, kuten masennuksen ja ahdistuksen, välillä. Riittämätön D-vitamiinin saanti saattaa lisätä mielenterveysongelmien riskiä ja heikentää mielialaa.

  Mutta puutos voi aiheuttaa myös vakavampia seurauksia, kuten luun haurastumista ja immuniteetin heikkenemistä. D-vitamiini on välttämätön kalsiumin imeytymiselle suolistossa ja sen kuljettamiselle luustoon. Puutteellinen D-vitamiinin saanti voi johtaa heikentyneeseen luuston mineraalitiheyteen ja osteoporoosiin aikuisilla sekä riisitautiin lapsilla, mikä ilmenee luuston heikkoutena ja muodonmuutoksina.

  D-vitamiinilla on tärkeä rooli immuunijärjestelmän toiminnassa, ja sen puutos voi heikentää kehon kykyä torjua infektioita. Se voi lisätä alttiutta erilaisille infektioille, kuten vilustumisille, flunssalle ja jopa autoimmuunisairauksille. Tiedon puutteessa moni saattaa kokea nämä oireet osana normaalia arkea, kun todellisuudessa niiden taustalla saattaa olla juuri D-vitamiinin puutos.

  D-vitamiinin puutos voi vaikuttaa negatiivisesti lihasten toimintaan ja voimaan, mikä voi lisätä riskiä lihasheikkouksista ja kaatumisista erityisesti vanhuksilla. D-vitamiinin puutoksella on yhdistettyä riskiä moniin kroonisiin sairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin, syöpään, diabetes mellitukseen ja autoimmuunisairauksiin.

  On tärkeää huomata, että D-vitamiinin puutoksen oireet voivat olla lieviä ja epämääräisiä, mikä voi tehdä sen tunnistamisesta haastavaa. Siksi onkin tärkeää kiinnittää huomiota D-vitamiinin saantiin.

  Mistä saa D-vitamiinia

  Auringonvalo on luonnollisin ja tehokkain tapa saada D-vitamiinia. Ihon altistaminen auringon UVB-säteilylle käynnistää D-vitamiinin synteesin. Auringonvalolle altistumista suositellaan vähintään 10–30 minuuttia päivässä riippuen ihon tyypistä, vuodenajasta ja sijainnista.

  Kun aurinko ei paista, on onneksi muitakin tapoja varmistaa D-vitamiinin saanti. Ruoka voi olla erinomainen lähde tälle tärkeälle vitamiinille. Rasvaiset kalalajit, kuten lohi, makrilli, sardiini ja tonnikala, ovat erinomaisia luonnollisia D-vitamiinin lähteitä. Nauttimalla näitä kalalajeja säännöllisesti voit varmistaa hyvän D-vitamiinin saannin. Monet maitotuotteet sisältävät lisättyä D-vitamiinia. Luonnollisia D-vitamiinilähteitä ovat rasvaisten kalojen lisäksi kananmuna, ja etenkin kananmunan keltuainen, sekä portobello-sienet.

  Mutta entä jos ruokavalio ei kata tarvittavaa D-vitamiinin tarvetta? Ainakin täällä Suomessa on talvisin pimeää. Kun D-vitamiinin saanti ruokavaliosta ja auringonvalosta ei ole riittävä, D-vitamiinilisät ovat hyödyllinen tapa täydentää D-vitamiinin saantia. D-vitamiinia on saatavilla eri vahvuuksina ja muodoissa, kuten D3-vitamiinina.

  Terveellisen ja monipuolisen ruokavalion noudattaminen sekä säännöllinen altistuminen auringonvalolle ovat yleensä paras tapa varmistaa riittävä D- vitamiinin saanti, mutta D-vitamiinivalmisteitakin tarvitaan.

   

  D-vitamiini suositus

  Kuinka paljon D-vitamiinia sitten tarvitaan ja miten varmistetaan sen turvallinen saanti? Vastaus riippuu useista tekijöistä, kuten iästä, elämäntavoista ja terveydentilasta. Lisäksi D-vitamiinin saantiin vaikuttavat tekijät, kuten ihonväri, elämäntapa, vuodenaika ja maantieteellinen sijainti.

  Yleisesti ottaen aikuisille suositellaan noin 600–800 IU (kansainväliset yksiköt) D-vitamiinia päivässä. Kuitenkin tietyissä tilanteissa, kuten raskaana ollessa tai tiettyjen sairauksien kohdalla, saantisuositukset voivat vaihdella.

  Tutkimukset ovat osoittaneet, että D-vitamiinin yliannostus on harvinaista, mutta sitäkin tärkeämpää on noudattaa suosituksia ja välttää liiallista saantia. Yliannostus voi aiheuttaa haittavaikutuksia, kuten kalsiumin liikasaantia elimistössä, mikä puolestaan voi johtaa ongelmiin, kuten kivien muodostumiseen munuaisiin.

  D-vitamiinin optimaalinen annos ja saantisuositus voi vaihdella eri ihmisryhmissä ja elämäntilanteissa. Alla on yleisiä suosituksia:

  Aikuiset: Yleinen suositus aikuisille on saada päivittäin noin 600–800 IU (kansainväliset yksiköt) D-vitamiinia. Joillain henkilöillä, kuten iäkkäillä, raskaana olevilla ja imettävillä naisilla, saantisuositukset voivat olla hieman korkeampia.

  Lapset: Lasten D-vitamiinin tarve riippuu iästä. Yleisesti ottaen imeväisille suositellaan noin 400 IU päivässä, kun taas vanhemmille lapsille ja nuorille suositellaan noin 600–1000 IU päivässä riippuen iästä.

  Vanhukset: Iäkkäillä ihmisillä D-vitamiinin tarve saattaa olla suurempi, koska ikääntymisen myötä ihon kyky syntetisoida D-vitamiinia auringonvalon vaikutuksesta heikkenee. Suositeltu annos voi olla jopa 800–1000 IU päivässä.

  Raskaana olevat ja imettävät naiset: Raskaana oleville naisille suositellaan yleensä noin 600–800 IU D-vitamiinia päivässä, ja imettäville naisille samaa suositusta jatketaan imetyksen aika

  D-vitamiinin mittaaminen

  D-vitamiinipitoisuuden mittaaminen voi olla hyödyllistä tietyissä tilanteissa, mutta se ei ole välttämättä tarpeen kaikille. D-vitamiinipitoisuuden mittaaminen voi olla hyödyllistä:

    1. Jos henkilöllä on oireita, jotka voivat liittyä D-vitamiinin puutokseen, kuten luuston heikkous, väsymys tai masennus, tai jos henkilöllä on riskitekijöitä D-vitamiinin puutoksen kehittymiselle, kuten vähäinen altistuminen auringonvalolle, tumma iho tai tietyt sairaudet, D-vitamiinipitoisuuden mittaaminen voi auttaa tunnistamaan mahdollisen puutoksen.

    1. Henkilöt, jotka noudattavat tiukkaa kasvisruokavaliota, välttelevät tiettyjä ruoka-aineita, kuten maitotuotteita tai kalaa, tai jotka elävät alueilla, joilla on vähän auringonvaloa tietyinä vuodenaikoina, saattavat olla suurentuneessa riskissä D-vitamiinin puutokseen, ja heidän kannattaa harkita D-vitamiinipitoisuuden mittaamista.

    1. Raskaana oleville naisille ja imettäville äideille D-vitamiinin tarve voi olla suurentunut, ja D-vitamiinipitoisuuden mittaaminen voi auttaa varmistamaan riittävän D-vitamiininsaannin sekä äidille että vauvalle.

   D-vitamiinipitoisuuden mittaaminen tehdään yleensä verikokeella, jota kutsutaan D-vitamiinitasoksi. Mittaus voidaan tehdä laboratoriossa, ja tulokset tulkitaan yleensä ottaen huomioon henkilön ikä, sukupuoli, terveydentila ja muut tekijät. D-vitamiinin pitoisuuden mittaaminen veressä voi auttaa arvioimaan henkilön D-vitamiinitasoa ja tarvetta lisäravinteille tai auringonvalolle altistumiselle. D-vitamiinitason mittaustuloksen perusteella voidaan antaa suosituksia D-vitamiinin saannin lisäämiseksi tai vähentämiseksi tarpeen mukaan.

   D-vitamiini on siis paljon enemmän kuin vain yksi vitamiini muiden joukossa. Se on aurinko, joka valaisee tietämme kohti terveellisempää ja onnellisempaa elämää. Olipa kyse sitten luuston terveydestä, mielenterveydestä tai immuniteetin vahvistamisesta, D-vitamiini on voima, jota emme voi aliarvioida. Jatka siis aurinkoisen tulevaisuuden rakentamista, D-vitamiinin voimalla!