Fiilistele logo-2
metsä-luonto

Luonnon vaikutus hyvinvointiin – vietä enemmän aikaa ulkona

Tuntuuko joskus siltä, että olet hukannut yhteytesi luontoon? Päivittäiset kiireet, teknologian kiehtova verkko ja kaupungin melu voivat helposti erottaa meidät luonnon rauhasta ja kauneudesta. Mutta tiedätkö, että luonnolla on voima parantaa ja vahvistaa meitä kaikkia? Se ei vaadi sinulta suuria ponnistuksia – riittää, että pysähdyt hetkeksi ja annat itsellesi mahdollisuuden luoda syvempi yhteys ympäröivään luontoon.

Luonto ei ole vain maisema, joka ympäröi meitä. Se on elämänvoima, joka virtaa jokaisen solumme läpi. Tutkimukset ovat osoittaneet, että luonnolla on myönteinen vaikutus fyysiseen ja henkiseen hyvinvointiimme. Kun olemme yhteydessä luontoon, stressitasomme alenevat, mielialamme kohenee ja jaksamme paremmin arjen haasteissa.

Mutta miten voimme luoda syvemmän yhteyden luontoon? Se ei vaadi suuria retkiä erämaahan tai eksoottisille saarille. Pienetkin teot voivat avata väylän luonnon maailmaan. Kävele metsässä ja tunnustele sammaleen pehmeyttä polun varrella. Istu puistonpenkillä ja kuuntele lintujen laulua ympärilläsi. Tai yksinkertaisesti astu ulos ja hengitä syvään raikasta ilmaa.

 

Metsän terapeuttinen vaikutus

Suomessa metsässä liikutaan yleensä kävellen, pyöräillen, hiihtäen, patikoiden ja esimerkiksi marjastuksen ja sienestyksen merkeissä. Japanissa suositaan erityisiä metsäkylpyjä, joka perustuu luonnon terapeuttiseen voimaan. Se ei ole vain kävelyä metsässä – se on kokemus, jossa upotetaan kaikki aistit luonnon rauhaan ja kauneuteen. Tämä trendi on rantautunut myös Suomeen.

Metsäkylvyllä ei ole tarkkaa reittiä tai aikataulua. Se on enemmänkin matka itseesi ja luontoon. Voit pysähtyä ja tarkkailla puiden lehtien liikettä tuulessa tai istahtaa sammalikolle ja kuunnella virtaavan veden solinaa. Metsäkylpyyn voi kuulua myös mindfulness-harjoituksia, kuten hengityksen tarkkailua ja kehon tuntemuksien havainnointia.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että myös metsäkylvyllä on lukuisia terveyshyötyjä. Se alentaa verenpainetta, vähentää stressihormonien eritystä ja parantaa keskittymiskykyä. Lisäksi se vahvistaa immuunijärjestelmää ja parantaa unen laatua. Eikä ihme – sillä mikään ei voita luonnon tarjoamaa lääkettä ja rauhaa.

 

Ulkoilun hyödyt

Ulkoilu tarjoaa enemmän kuin vain liikunnallisia etuja – se avaa oven luonnon lumoavaan maailmaan ja vaikuttaa myönteisesti sekä fyysiseen että henkiseen hyvinvointiin. Jokainen ulkoiluhetki on mahdollisuus kokea uutta, tutkia ympäristöä ja rentoutua luonnon rauhassa. Olipa kyseessä sitten kevyt kävely lähi luontopolulla tai vaellus vuoristossa, ulkoilu tarjoaa ainutlaatuisen tilaisuuden kokea luonnon kauneutta ja voimaa.

Luonnossa liikkuminen voi auttaa meitä löytämään tasapainoa kiireisen arjen keskellä. Se tarjoaa tilaisuuden pysähtyä ja hiljentyä, antaen mielen levätä ja rauhoittua. Se avaa mielen ja antaa tilaa ajatuksille ja tunteille. Monet ovat kokeneet, että luonnossa liikkuminen auttaa selkeyttämään ajatuksia ja löytämään uusia näkökulmia elämään.

Lisäksi ulkoilu on loistava tapa pitää huolta fyysisestä terveydestä. Se vahvistaa sydäntä ja verenkiertoelimistöä, parantaa kestävyyttä ja auttaa pitämään painon kurissa. Se tekee kaiken tämän luonnollisesti ja ilman sivuvaikutuksia. Ja mikä parasta, ulkoilu tapahtuu usein yhdessä muiden kanssa, mikä vahvistaa sosiaalisia suhteita ja lisää yhteenkuuluvuuden tunnetta.

 

Luonnon parantava kosketus

Kasvit, kukat ja yrtit eivät ole pelkästään kaunis koriste luonnossa – ne ovat myös luonnon omia parantavia aineksia. Jo vuosisatoja ihmiset ovat käyttäneet luonnonläheisiä hoitoja terveytensä ylläpitämiseksi ja sairauksiensa parantamiseksi. Ja nykyaikaiset tutkimukset vahvistavat niiden tehokkuuden ja hyödyt.

Yksi tunnetuimmista luonnonläheisistä hoidoista on aromaterapia, joka käyttää kasvien eteerisiä öljyjä terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi. Laventeli rauhoittaa mieltä ja auttaa rentoutumaan, minttu virkistää ja piristää, ja kamomilla lievittää stressiä ja edistää unen laatua.   

Yhteiset hetket luonnon helmassa

Luonto ei ainoastaan tarjoa meille fyysistä ja henkistä hyvinvointia, vaan se myös vahvistaa sosiaalisia suhteitamme. Yhteiset hetket luonnon helmassa voivat syventää ystävyyksiä, luoda läheisyyttä ja rakentaa kestäviä muistoja. Olipa kyseessä sitten retki metsään ystävien kanssa, piknik puistossa perheen kesken tai illanvietto nuotion äärellä rakkaan kanssa, luonto luo ainutlaatuisen ympäristön yhdessäololle ja vuorovaikutukselle.

Luonnossa tapahtuvat aktiviteetit tarjoavat mahdollisuuksia yhteistyöhön ja ryhmätyöhön. Esimerkiksi retkeily, kiipeily tai melonta edellyttävät tiimityötä ja kommunikointia, mikä vahvistaa ryhmän yhteenkuuluvuutta ja luottamusta toisiinsa. Lisäksi luonnossa liikkuminen voi vähentää sosiaalista jännitystä ja auttaa ihmisiä avaamaan itsensä ja luomaan uusia ystävyyssuhteita.

 

Kaupungistumisen haasteet

Vaikka kaupungit tarjoavat lukuisia mahdollisuuksia työn, koulutuksen ja viihteen suhteen, ne voivat myös erottaa meidät luonnon rauhasta ja kauneudesta. Kaupungistumisen myötä monet ovat menettäneet yhteytensä luontoon ja kokeneet sen vaikutuksen hyvinvointiin.

Kaupungin melu, ilman saasteet ja betoniviidakko voivat aiheuttaa stressiä ja ahdistusta. Tutkimukset ovat osoittaneet, että kaupungissa asuvilla ihmisillä on suurempi riski mielenterveysongelmiin, kuten masennukseen ja ahdistukseen, verrattuna maaseudulla asuviin. Lisäksi kaupungistuminen on johtanut luonnon monimuotoisuuden vähenemiseen ja ekosysteemien heikkenemiseen, mikä puolestaan voi vaikuttaa ihmisten hyvinvointiin ja elämänlaatuun.

Tässä kaupungistumisen haasteessa piilee kuitenkin mahdollisuus. Voimme pyrkiä luomaan vihreämpiä ja kestävämpiä kaupunkeja, jotka tarjoavat ihmisille mahdollisuuden nauttia luonnon kauneudesta ja rauhasta. Puistojen, puutarhojen ja viheralueiden lisääminen kaupunkiympäristössä voi edistää ihmisten terveyttä ja hyvinvointia sekä luoda parempia ja elinvoimaisempia yhteisöjä.

Luontoyhteyden edistäminen

Vaikka kaupungistuminen ja moderni elämäntyyli saattavat erottaa meidät luonnosta, meillä on silti mahdollisuus palauttaa ja vahvistaa yhteys luontoon. Luontoyhteyden edistäminen ei vaadi suuria muutoksia elämäntavoissa, vaan se voi tapahtua askel askeleelta, pienin teoin ja valinnoilla.

Yksi tapa edistää luontoyhteyttä on tehdä tietoisia valintoja arjessa. Valitse kävellä pyöräilyn sijaan, istahda puistonpenkille lounastauolla, tai vietä viikonloppu luonnon helmassa perheesi tai ystäviesi kanssa. Pienetkin teot voivat auttaa sinua tuntemaan itsesi yhteydessä ympäröivään luontoon ja sen tarjoamaan rauhaan ja kauneuteen.

Toinen tapa edistää luontoyhteyttä on oppia tuntemaan paikallinen luonto ja sen tarjoamat mahdollisuudet. Tutustu lähialueesi puistoihin, luonnonsuojelualueisiin ja retkeilyreitteihin. Osallistu luontoretkille, luontoaiheisiin tapahtumiin tai ympäristöjärjestön vapaaehtoistoimintaan. Mitä enemmän opimme ja koemme luontoa, sitä syvempi yhteys voimme luoda siihen.

Lopuksi, ole avoin uusille kokemuksille ja ota vastaan luonnon tarjoama hyvinvointi avosylin. Anna itsellesi lupa pysähtyä ja nauttia hetkestä luonnon sylissä. Ole läsnä ja tunnustele luonnon voimaa ja kauneutta ympärilläsi. Se voi olla paras lahja, jonka voit antaa itsellesi ja omalle hyvinvoinnillesi.

 

vaellus-varusteet

 

Luonnossa liikkuminen ja varustautuminen

Kaupunkialuueen lähipuistoissa, puutarhoissa ja viheralueilla pistäytyminen ei välttämättä vaadi erityisiä varusteita, mutta erityisesti kauempana ja pidemmillä ulkoilu-ja vaellusreissulla voi oikeanlaisiin ulkoiluvaatteisiin pukeutuminen ja muu varustautuminen ratkaista ulkoilun onnistumisen. Suomessa on monta vuodenaikaa ja vaihtelevien sääolosuhteiden ja myös vaihtelevien maastojen vuoksi varusteisiin kannattaa satsata, jotta ulkoilu on mahdollisimman miellyttävää. Hyvissä varusteissa ulkoilu voi olla ihan huippujuttu säästä riippumatta!

Suomen sää voi vaihdella nopeasti, joten on tärkeää varustautua säänmukaisilla vaatteilla. Kannattaa suosia kerrospukeutumista: lämmin alusvaatetus, välivaate ja tuulen- ja vedenpitävä ulkokerros ovat yleensä tarpeen. Varaudu myös sateenvarjoon tai sadevaatteisiin sateen varalta.

 

 

Hyvät, tukevat ja vedenpitävät kengät tai saappaat ovat välttämättömät metsässä liikuttaessa. Varmista, että kengät ovat mukavat ja tarjoavat hyvän pidon erilaisissa maastoissa. Myös kenkien vedenpitävyys voi kannattaa huomioda.

Käytännöllinen ja kestävä reppu, jossa on riittävästi tilaa tarvikkeiden kuljettamiseen, on tärkeä varuste. Valitse reppu, jossa on säädettävät olkahihnat ja lantiovyö, jotka auttavat jakamaan painon tasaisesti. Reppuun on hyvä pakata riittävästi vettä ja energiaa antavia eväitä, kuten pähkinöitä, kuivattuja hedelmiä ja energiapatukoita, pitääksesi energiataso yllä retken aikana.

Vaikka nykyaikaiset älypuhelimet tarjoavat usein GPS-toiminnon, on silti hyvä olla perinteinen kartta ja kompassi mukana varmuuden vuoksi. Opettele käyttämään niitä, jos tarvittaessa joudut suunnistamaan ilman sähköisiä laitteita. Myös pieni ensiapupakkaus, jossa on perustarvikkeita kuten laastareita, sidetaitoksia, käsidesiä ja kipulääkkeitä, voi olla hyödyllinen hätätilanteissa.

Vaikka saatat haluta nauttia luonnon rauhasta ilman puhelinta, on tärkeää pitää se mukana turvallisuuden vuoksi. Varmista, että puhelimessasi on riittävästi akkua tai ota mukaan varavirtalähde pidempää retkeä varten. Kätevä työkalu, kuten puukko tai monitoimityökalu, voi olla hyödyllinen erilaisissa tilanteissa, kuten eväiden leikkaamisessa tai tulen tekemisessä.

Joten miksi et siis antaisi itsellesi lupaa olla ulkona ja nauttia luonnosta ja sen tarjoamasta rauhasta säännöllisesti? Se voi olla paras lahja, jonka voit antaa itsellesi ja omalle hyvinvoinnillesi.