Fiilistele logo-2
pilates

Pilates – täydellinen harjoittelumuoto kehon tasapainottamiseen

Pilates – ehkä oletkin jo kuullut siitä, mutta tiedätkö todella, miksi se on niin ainutlaatuinen? Ei hätää, tässä artikkelissa pureudumme pilateksen maailmaan ja paljastamme, miksi se on niin tehokas ja inspiroiva harjoittelumuoto kehollesi ja mielellesi.

Pilates on kokonaisvaltainen harjoittelumenetelmä, joka keskittyy kehonhallintaan, liikkuvuuteen, voimaan ja kehon tasapainoon. Se on Joseph Pilateksen kehittämä menetelmä, joka yhdistää erilaisia liikkeitä, hengitystekniikoita ja kehonhallintaa edistäviä periaatteita. Kehon liikehallinta lisääntyy voima-, liikkuvuus- ja koordinaatioharjoitteilla. Pilates ei ole yhtä raskasta tai kaloreita kuluttavaa, kuin esimerkiksi HIIT-treeni, mutta lajilla on selkeitä hyötyjä.

Pilates sopii kaikenikäisille ja -kuntoisille, ja sitä voidaan mukauttaa vastaamaan yksilön tarpeita ja tavoitteita. Olitpa sitten vasta-alkaja tai kokenut harjoittelija, pilates tarjoaa monipuolisen ja tehokkaan harjoitusmuodon, joka hyödyttää kehoa ja mieltä. Pilates on siinä mielessä harvinainen laji, sillä se soveltuu yhtä hyvin huonokuntoisille ja liikuntaa vähän harrastaneille kuin huippu-urheilijoille ja ammattitanssijoillekin. Pilates sopii myös kuntoutukseen loukkaantumisen tai leikkauksen jälkeen.

Pilates perusteet

1. Kehosi voiman ydin

Pilates ei ole vain harjoittelua – se on tapa löytää kehosi voima ja tasapaino. Monet meistä kokevat päivittäin stressiä ja jännitystä kehossamme, mutta pilateksen avulla voimme palauttaa harmonian. Pilates vahvistaa kehoa kokonaisvaltaisesti, korostaen erityisesti keskivartalon ja syvien lihasten vahvistamista. Liikkeet tehdään hallitusti ja tarkasti, mikä auttaa kehittämään voimaa ilman liiallista lihasmassan kasvua. Pilateksen keskivartaloon keskittyvät harjoitukset vahvistavat keskeisiä lihaksia, jotka tukevat selkää, vatsaa ja lantiota. Voimaa ja joustavuutta yhdistävät liikkeet auttavat meitä löytämään kehonhallinnan ja vähentämään kipua ja jäykkyyttä. Eikä tässä vielä kaikki – pilates on myös loistava tapa parantaa ryhtiä ja lisätä kehon tietoisuutta.

2. Inspiroiva harjoittelumuoto kehon ja mielen yhteyden löytämiseen

Pilates ei ole pelkästään fyysistä harjoittelua, vaan se on myös matka kohti mielen ja kehon yhteyttä. Hengitystekniikka on olennainen osa pilatesta. Syvään ja hallittuun hengitykseen keskittyminen auttaa rentouttamaan kehoa ja mieltä sekä parantaa liikkeiden suoritusta. Keskittyessämme hengitykseen ja liikkeeseen pilateksen avulla, voimme löytää sisäisen rauhan ja läsnäolon. Tämä yhdistelmä mindfulnessia ja liikettä auttaa meitä saavuttamaan flow-tilan, jossa olemme täysin uppoutuneita hetkeen ja unohtamalla stressin ja huolenaiheet. Hengityksen voima on keskeinen osa pilateksen harjoittelua, ja sen avulla voimme rentoutua syvästi ja lisätä energiaa kehoon ja mielen.

Seuraavassa osassa pureudumme syvemmälle pilateksen maailmaan ja tutkimme, miten voit rakentaa vahvaa ja terveellistä kehoa pilateksen avulla. Ota siis mukava asento ja valmistaudu löytämään uusi tapa harjoitella ja elää paremmin.

Matka kohti täydellistä kehonhallintaa

Kuvittele, että voisit hallita kehoasi täydellisesti – liikkua sulavasti ja voimakkaasti ilman kipua tai jäykkyyttä. Tämä on mahdollista pilateksen avulla. Pilateksen perusteellinen keskittyminen kehonhallintaan ja tarkkuuteen tekee siitä erinomaisen harjoitusmuodon kaikille, jotka haluavat parantaa kehon toimintaa. Keskittyneet harjoitukset auttavat sinua tunnistamaan ja vahvistamaan kehon heikkoja kohtia, mikä puolestaan parantaa suorituskykyäsi ja ehkäisee loukkaantumisia. Pilates opettaa myös kehonhallintaa arjen liikkeissä, mikä tekee siitä hyödyllisen harjoitusmuodon kaikille ikään tai kuntoon katsomatta.

Matka terveen ja vahvan kehon rakentamiseen

Pilates ei ole vain yksittäisiä lyhyitä treenejä, vaan se on matka terveen ja vahvan kehon rakentamiseen pitkällä aikavälillä. Tasapaino ja koordinaatio ovat avainasemassa, kun rakennetaan kestävää ja toimivaa kehoa. Pilateksen monipuoliset harjoitukset haastavat kehon eri osa-alueita ja auttavat sinua kehittämään kokonaisvaltaista kuntoa. Lisäksi pilateksen venyttävät liikkeet ja lihasrakenteen huolto edistävät liikkuvuutta ja vähentävät loukkaantumisriskiä. Pilates ei ole pelkästään kehonmuokkausta, vaan se on tapa huolehtia kehosta kokonaisvaltaisesti ja pitää se terveenä ja vahvana läpi elämän.

Pilates tarjoaa siis paljon enemmän kuin pelkkää fyysistä harjoittelua – se on tapa löytää tasapaino kehon ja mielen välillä, parantaa kehonhallintaa ja rakentaa terveellistä ja vahvaa kehoa. Joten miksi et liittyisi mukaan tähän innostavaan matkaan kohti parempaa hyvinvointia ja terveyttä?

Miten pilates eroaa joogasta?

Vaikka pilates ja jooga keskittyvät molemmat kehon ja mielen yhteyteen, niissä on joitain eroja. Pilates-harjoittelu on enemmän keskittynyt lihaskuntoon ja kehonhallintaan, kun taas jooga keskittyy enemmän mielen hallintaan ja kehon liikkuvuuteen. Pilates ja jooga ovat molemmat kehon ja mielen harjoitusmuotoja, mutta niillä on erilaisia painotuksia, tekniikoita ja perinteitä. Tässä on joitakin keskeisiä eroja pilateksen ja joogan välillä.

 1. Harjoitusmenetelmät:
  • Pilates: Pilates keskittyy kehonhallintaan, voiman rakentamiseen ja liikkuvuuden parantamiseen. Siinä voidaan käyttää erilaisia laitteita, kuten reformeria ja cadillacia, tai se tehdään matolla ilman laitteita.
  • Jooga: Jooga painottaa kehon ja mielen yhteyttä sekä henkistä hyvinvointia. Se sisältää asanoita (fyysisiä harjoituksia), hengitysharjoituksia ja meditaatiota.
 2. Liikkeiden luonne:
  • Pilates: Pilateksen liikkeet ovat usein dynaamisia ja keskittyvät hallittuun liikkeeseen ja kehon linjaukseen. Ne suoritetaan yleensä hallitusti ja tarkasti.
  • Jooga: Joogan asanat voivat olla staattisia tai dynaamisia, ja ne keskittyvät usein kehon asentoon ja venytykseen. Joogassa pyritään usein pysymään asanassa pidempään ja hengittämään syvään.
 3. Painotukset:
  • Pilates: Pilateksen painopiste on usein fyysisessä kehonhallinnassa, voimassa ja liikkuvuudessa. Se tarjoaa monipuolisen harjoitusmuodon, joka sopii erinomaisesti kehon vahvistamiseen ja liikkuvuuden parantamiseen.
  • Jooga: Joogan painopiste voi vaihdella eri joogasuuntauksissa, mutta yleensä se keskittyy kehon ja mielen yhteyteen, stressinhallintaan, joustavuuteen ja henkiseen hyvinvointiin.
 4. Perinteet ja filosofia:
  • Pilates: Pilates perustuu Joseph Pilateksen kehittämään järjestelmään, joka korostaa kehonhallintaa ja liikkuvuutta. Se on enemmän keskittynyt fyysiseen harjoitteluun.
  • Jooga: Joogan perinne juontaa juurensa muinaiseen Intiaan ja siihen liittyy monia filosofisia ja henkisiä näkökohtia. Jooga voi sisältää meditaatiota, hengitysharjoituksia ja eettisiä ohjeita.

Vaikka pilates ja jooga eroavat toisistaan painotustensa ja tekniikoidensa suhteen, molemmat voivat tarjota monia terveyshyötyjä keholle ja mielelle. Valinta niiden välillä riippuu yksilön mieltymyksistä, tavoitteista ja tarpeista. Lyhyesti tiivistäen voisi sanoa, että valitse pilates, jos haluat saada core-alueen kuntoon ja jooga jos etsit kokonaisvaltaisempaa hyvinvointia ja tasapainoista elämäntapaa. Ilman muuta voit valita myös molemmat lajit!

laitepilates

Pilates harjoitustavat

Pilates muodon tehokkuus voi vaihdella yksilöllisesti riippuen henkilön tavoitteista, kehon tarpeista ja mieltymyksistä. Jokaisella pilates muodolla on omat ainutlaatuiset piirteensä ja hyödyt, ja tehokkaimmaksi koettu muoto voi vaihdella henkilöstä toiseen.

Klassisella pilateksella tarkoitetaan Joseph Pilateksen kehittämää liikerepertuaaria, joka vaikeutuu yksi liike kerrallaan loppua kohden. Sarjaa voidaan tehdä helpotettuna ja suoritettavaan sarjaan voidaan varioida eri liikekombinaatioita. Modernimpi pilateksen koulukunta on kehittänyt näistä klassisen pilateksen liikkeistä erilaisia variaatioita. Laite pilateksestä on tullut viime vuosina yhä suositumpaa. Laitteiden tarjoaman vastuksen avulla perinteiset pilates liikkeet saavat uudenlaista haastetta.

Matto pilates: Matto pilates on suosittu harjoitusmuoto, joka tehdään lattialla matolla. Siinä käytetään kehon omaa vastusta ja se keskittyy kehonhallintaan ja liikkuvuuteen ja se on yksi yleisimmistä pilates muodoista. Matto-Pilates voi olla tehokas tapa vahvistaa keskivartaloa ja parantaa kehon tasapainoa. Matto tarjoaa tasaisen ja pehmeän alustan harjoituksille, ja se voi sisältää erilaisia lisävarusteita, kuten pilates palloja, rullia, kuminauhoja ja renkaita. Pilatesta voidaan tehdä myös seinää vasten, jolloin puhutaan seinä pilateksesta.

Mattopilateksessa käytetään monesti erilaisia välineitä auttamaan ja tehostamaan harjoitusta. Tutustu tästä artikkeliimme Pilates – välineet harjoitusta tehostamassa.

Reformer pilates: Reformer on erityinen laite, joka koostuu liikkuvasta alustasta ja jousijärjestelmästä. Reformer pilates tehdään kyseisellä laitteella. Tämä pilates muoto voi tarjota monipuolisempia harjoitusmahdollisuuksia ja intensiivisemmän treenin verrattuna matto-pilatesiin. Reformer pilates voi olla erityisen tehokas voiman rakentamisessa ja kehonhallinnassa.

Cadillac pilates: Cadillac on toinen laite, jota käytetään pilateksessa. Se tarjoaa erilaisia kiinnityspisteitä ja välineitä, jotka mahdollistavat syvemmän venytyksen ja liikkuvuuden parantamisen, joten se voi olla erityisen hyödyllinen liikkuvuuden parantamisessa ja kehon tasapainon kohentamisessa.

Barre pilates: Barre pilates yhdistää pilateksen periaatteet baletin liikkeisiin. Se voi tarjota dynaamisen ja monipuolisen harjoituksen, joka parantaa voimaa, liikkuvuutta ja kehonhallintaa. Barre pilates voi olla tehokas tapa kohottaa kuntoa ja kehittää pitkä, vahva ja kestävä lihaksisto.

Jotta voit valita itsellesi tehokkaimman pilates muodon, on tärkeää miettiä omia tavoitteita, kehon tarpeita ja mieltymyksiä. Jotkut voivat nauttia enemmän matto-pilateksesta, kun taas toiset saattavat pitää enemmän laitteistopohjaisista muodoista. Kokeilemalla eri muotoja voit löytää sen, joka sopii parhaiten omiin tarpeisiisi ja auttaa sinua saavuttamaan tavoitteesi.

Muista pakata pilatestunnille mukaan:

 • joustavat ja mukavat vaatteet
 • sukat tai varvassukat, avojaloinkin voi olla
 • jooga- tai pilates matto
 • pieni pyyhe
 • vesipullo