Fiilistele logo-2
lohi omega-3

Paras omega - 3 kalaöljyvalmiste vertailu

Kalaöljyvalmisteita on tarjolla valtavasti ja saatat olla päästäsi pyörällä vertaillessasi valmisteita ja hakiessasi itsellesi sopivinta tuotetta. Kalaöljyvalmisteita kannattaa vertailla, sillä eri tuotteissa voi olla merkittäviä eroja ravintoainepitoisuuksissa, laadussa sekä hintatasossa. Esimerkiksi kalaöljykapseleiden sisältämä omega-3-rasvahappojen määrä vaihtelee eri valmisteiden välillä, ja myös kalaöljyn puhdistusaste, säilyvyys, koostumus ja käyttötarkoitus voivat vaihdella.

Tutustu artikkeliimme sekä Suomen markkinoilla olevien parhaiden kalaöljyvalmisteiden vertailuun, niin löydät itsellesi parhaiten sopivan tuotetteen parhaaseen hintaan. Lisäksi saat monipuolisesti tietoa kalaöljyvalmisteiden hyödyistä ja käytöstä.

Paras omega-3-kalaöljy vuonna 2024

Paras nestemäinen kalaöljy

Vastuullisesti kasvatetusta ja ASC-sertifioidusta kalasta Tanskassa valmisettu luonnollinen aito kalaöljy. S

Ecolomega on raffinoimatonta, puhdasta ja raikasta sekä lähes mautonta neitsytkalaöljyä, joka tuotetaan muutaman tunnin kuluessa kalojen nostamisestä. Ecolomegassa on kaikki hyödylliset omega-rasvahapot (3, 6, 7 ja 9). 

 • Korkealaatuinen ja puhdas tuote
 • Annostus: 5-15 ml (1-3 tl) päivässä riippuen syödyn kalan määrästä
 • Säilytys kuivassa huoneenlämmössä, suoralta auringonvalolta suojattuna. Avaamisen jälkeen jääkaapissa.
 • Saatavana myös sitruunanmakuisena

Paras kalaöljykapseli

Puhdas+ Premium Omega-3 on puhdas ja sertifioitu kalaöljykapseli. Tuote takaa vahvan annoksen EPA- ja DHA-rasvahappoja mahdollisimman puhtaassa triglyseridi-muodossa. Kalaöljy käy läpi hyvin perusteellisen puhdistusprosessin ennen kuin se päätyy kapseliin. Tämän takia kalaöljy ei sisällä raskasmetalleja tai muita myrkkyjä. Puhdas+ Omega-3 -tuotteilla on Friend of the Sea sertikaatti.

 • Helppo annostella
 • Edullinen vaikutus saavutetaan nauttimalla 250 mg DHA /vrk. 
 • Annostus: Aikuisille 1-2 kapselia vuorokaudessa

Paras nestemäinen kalanmaksaöljy

Möller omega-2 kalanmaksaöljy on ainutlaatuisen yhdistelmän omega-3 rasvahappoja (DHA+EPA), A-, D- ja E- vitamiineja. A- ja D- vitamiini edistävät immuunisysteemin toimintaa ja E- vitamiini on antioksidantti, joka edistää solujen suojaamista hapettumisstressiltä. Päiväannoksessa on 1100 mg omega-3 rasvahappoja.

 • Omega-3 lisäksi vitamiineja
 • Vuorokausiannos 5 ml
 • Avattu pullo säilytetään jääkaapissa ja säilyy n. 3kk
 • Myös maustamaton vaihtoehto 
 • Saatavana myös kapselimuotoisena 

Paras vegaaninen omega-3-valmiste

OmniVegan Omega-3 rasvahapot ovat peräisin leväöljystä. Valmiste sisältää vahvat pitoisuudet EPA:a ja DHA:ta. Tuote on täysin kasviperäinen ja se on The Vegan Societyn hyväksymä valmiste.

 • Sisältää perusmuodossa olevan omega-3-rasvahapon lisäksi EPA- ja DHA-rasvahapot
 • Annostus 1 kapseli päivässä
 • Liivatteeton

Paras raskauden ja imetyksen aikainen omega-3-valmiste

Multi-tabs Pregnant raskaus Omega-3 on suunniteltu raskautta suunnitteleville, odottaville ja imettäville äideille.

 • Pieni, helposti nieltävä kapseli
 • Annostus 2 kapselia päivässä
 • Edullinen vaikutus saavutetaan, kun DHA:ta ja EPA:a saadaan 250 mg päivittäin.

Paras omega-3 valmiste lapsille

Hedelmäisen makuinen omega-3- ja D-vitamiinivalmiste ensisjaisesti lapsille, mutta myös koko perheelle. Sisältävät muun muassa aivoille tärkeää DHA:ta. Sisältää myös immuunijärjestelmän normaalia toimintaa edistävää D-vitamiinia.

 • Hyvänmakuinen ja pehmeä pureskeltava geelipala, joka on helppo nauttia sellaisenaan
 • Annostus 1 geelipala päivässä yli 3-vuotiaille
 • Hammasystävällinen, makeutettu ksylitolilla ja sorbitolilla
 • Edullinen vaikutus saavutetaan nauttimalla päivittäin 250 mg DHA:ta

Paras omega-3 valmiste iholle

Kotimaiset Omega7 Skin -kapselit sisältävät kahta Suomessa kliinisesti tutkittua marjaöljyä, mustaherukansiemenöljyä ja kaksoistyrniöljyä. Tämä korkealaatuinen yhdistelmä on mainio valmiste kuivan, ärtyneen ja ikääntyneen ihon ravitsemiseen. Öljyä on täydennetty beetakaroteenilla, josta muodostuva A-vitamiini ylläpitää ihon hyvinvointia ja tukee normaalia vastustuskykyä.

Sisäisesti ravittu iho sekä tuntuu että näyttää hyvältä. 

 • Kuivan, ärtyneen ja ikääntyvän ihon sisäinen ravitsemiseminen
 • Annsotelu: Ensimmäisen kuukauden ajan; 2 kapselia 2 kertaa päivässä. Aloitusjakson jälkeen; 2 kapselia päivässä. Kapselit nautitaan kevyen aterian yhteydessä. Öljyn voi halutessa nauttia ilman kapselinkuoria
 • Marjaöljyt on kehitetty, valmistettu ja tutkittu Suomessa.

Kalaöljyn vaikutukset hyvinvointiin ja terveyteen

Kalaöljy on ravintolisä, joka valmistetaan kaloista, yleisimmin rasvaisista kaloista kuten lohesta, siiasta, makrillista ja sardiinista. Se sisältää omega-3-rasvahappoja, erityisesti eikosapentaeenihappoa (EPA) ja dokosaheksaeenihappoa (DHA). Nämä ovat elimistölle välttämättömiä rasvahappoja, joilla on lukuisia terveysvaikutuksia.

Erityisesti EPA:lla ja DHA:lla on tunnettuja terveysvaikutukisa sydämen terveydelle. Ne voivat auttaa alentamaan veren triglyseridi- ja kolesterolitasoja, vähentämään veren hyytymistä ja tulehdusta sekä alentamaan verenpainetta, mikä kaikki vähentää sydän- ja verisuonitautien riskiä.

Omega-3-rasvahapot ovat tärkeitä aivojen rakennusaineita, ja niiden säännöllinen saanti kalaöljyn muodossa voi auttaa edistämään aivojen terveyttä ja toimintaa. On havaittu, että kalaöljyn käyttö voi parantaa muistia, oppimiskykyä ja mielialaa sekä vähentää masennuksen riskiä.

Kalaöljyllä on myös anti-inflammatorisia ominaisuuksia, jotka voivat auttaa vähentämään nivelten tulehdusta ja kipua. Kalaöljyn säännöllinen käyttö voi olla hyödyllistä nivelreuman, nivelrikon ja muiden nivelten tulehdussairauksien hoidossa.

Omega-3-rasvahapot voivat edistää ihon terveyttä ja auttaa vähentämään tulehduksia, aknea ja muita iho-ongelmia. Tämän lisäksi DHA:lla on tärkeä rooli silmien rakenteessa, ja sen saanti kalaöljyn muodossa voi auttaa ylläpitämään näköterveyttä ja ehkäisemään ikään liittyviä näköongelmia.

Kalaöljyä käytetään yleisesti ravintolisänä ihmisille, jotka eivät saa riittävästi omega-3-rasvahappoja ruokavaliostaan, erityisesti niille, jotka eivät syö riittävästi rasvaista kalaa. Sitä voidaan myös käyttää erityistilanteissa, kuten sydän- ja verisuonitautien riskin vähentämisessä tai nivelten tulehduksen hallinnassa.

Parhaat omega-3-lähteet

Kalaöljyjä saa pääasiassa rasvaisista kaloista, erityisesti kylmien vesien kaloista.Lohi (yksi tunnetuimmista kalaöljyn lähteistä)

 • Silli, erityisesti Itämeren silli
 • Makrilli
 • Sardiinit
 • Anjovis
 • Erityisesti rasvainen tonnikala, kuten lohitonnikala
anjovis omega-3

Kalaöljy hyödyt

Omega-3-rasvahapot ovat tärkeitä ravintoaineita useille ihmisryhmille. Vaikka monet voivat saada riittävästi omega-3-rasvahappoja ruokavaliostaan, jotkut ryhmät voivat hyötyä lisäravinteista. Koska omega-3-rasvahapot ovat runsaimmin rasvaisissa kaloissa, ihmiset, jotka eivät syö kalaa, kuten kasvissyöjät, saattavat tarvita lisäravinteita.

Raskaana oleville ja imettäville naisille suositellaan usein omega-3-lisäyksiä, koska nämä rasvahapot ovat tärkeitä sikiön ja vastasyntyneen aivojen ja silmien kehityksessä.

Henkilöt, joilla on sydänsairauksia tai korkea kolesteroli, voivat hyötyä omega-3-lisäyksistä, koska ne voivat auttaa alentamaan veren triglyseridi- ja kolesterolitasoja.

Iäkkäillä ihmisillä voi olla vaikeuksia saada riittävästi ravintoaineita ruokavaliostaan, ja he saattavat hyötyä omega-3-lisäravinteista aivojen terveyden ylläpitämiseksi ja sydänsairauksien riskin vähentämiseksi.

Omega-3-rasvahapot voivat auttaa tukahduttamaan tulehdusta ja edistää lihasten palautumista, joten intensiivisesti liikuntaa harrastavat voivat hyötyä lisäravinteista.

Miksi liikkujan kannattaa huolehtia riittävästä omega-3 rasvahappojen saannista

Omega-3-rasvahapot, erityisesti EPA ja DHA, voivat auttaa vähentämään kehon tulehdustiloja. Tämä voi auttaa vähentämään liikuntasuorituksesta johtuvaa tulehdusta ja kipua sekä nopeuttamaan palautumista raskaan harjoituksen jälkeen.

Omega-3-rasvahapot voivat edistää lihasten palautumista ja vähentää lihasvaurioita intensiivisen harjoittelun jälkeen. Ne voivat auttaa vähentämään lihaskipua ja jäykkyyttä sekä edistämään lihaskudoksen uudistumista.

Omega-3-rasvahapoilla voi olla positiivinen vaikutus liikunnan suorituskykyyn. Ne voivat auttaa parantamaan kestävyyttä ja aerobista suorituskykyä, mikä voi olla hyödyllistä erityisesti pitkäkestoisissa kestävyysurheilulajeissa.

Omega-3-rasvahapoilla on myös positiivinen vaikutus sydämen terveyteen, mikä on erityisen tärkeää ihmisille, jotka harrastavat intensiivistä liikuntaa ja haluavat ylläpitää hyvää sydämen kuntoa.

Omega-3-rasvahapot voivat auttaa vähentämään liikunnasta johtuvia vammoja ja vaurioita, koska ne voivat edistää sidekudoksen vahvuutta ja joustavuutta.

Paljonko kalanmaksaöljyä päivässä

Yleisesti ottaen aikuisille suositellaan 250-500 milligramman päivittäistä annosta EPA:a ja DHA:ta. Suositeltu päivittäinen annos kalanmaksaöljyä voikin vaihdella välillä 1–3 teelusikallista päivässä, mutta tämä voi vaihdella tuotteen vahvuudesta ja käyttötarkoituksesta riippuen sekä henkilön iästä, sukupuolesta ja terveydentilasta. Raskaana oleville ja imettäville suositellaan 100-200 mg päivittäistä lisäannosta.

Kalaöljyä suositellaan nauttimaan säännöllisesti päivittäin mieluiten aterian yhteydessä, koska se imeytyy silloin parhaiten. Sinänsä ei ole merkitystä mihin aikaan päivästä sen ottaa. Jos kalaöljy aiheuttaa ruoansulatusongelmia, kuten närästystä, kannattaa kalaöljy ottaa ruokailua ennen niin oireet vähenevät.

Kalaöljyvalmisteita löytyy kapseleina, nesteinä ja purutabletteina. Kapseleiden annostelu on kätevää ja helppoa ja niitä on näppärä kuljettaa mukana mm. matkoilla. Avatut nestemäsiet kalaöljyvalmisteet tulee säilyttää jaakaapissa, joten niiden annostelu sopii hyvin kotioloihin. Purutabletit saattavat maistua epämiellyttäviltä eivätkä siksi miellytä kaikki, mutta kokeilemalla löydät itsellesi sopivimman vaihtoehdon.

On myös tärkeää huomioida, että kalanmaksaöljy voi sisältää A-vitamiinia ja D-vitamiinia, joten näiden vitamiinien saanti tulisi ottaa huomioon, jos otetaan huomioon muita lähteitä näistä vitamiineista. Tärkeintä on huomioida, että kalanmaksaöljyä otetaan osana tasapainoista ruokavaliota ja terveellistä elämäntapaa.

Kenelle kalaöljy ei sovi

Kalaöljy on yleisesti turvallinen ja hyvin siedetty ravintolisä, mutta esimerkiksi kaloille tai äyriäisille allergiset saattavat kokea allergisia reaktioita kalaöljyn käytöstä. Kalaöljyä ei suositella henkilöille, joilla on verenvuototaipumus, verenvuotoa lisäävä sairaus tai merkittävä veren hyytymisen häiriö. Sappikivitaudista ja sen oireista kärsivä saattaa kokea lisääntynyttä kipua tai epämukavuutta kalaöljyn käytön seurauksena.

Vaikka kalöljy voi olla hyödyllinen raskaudena aikana, tietyt kalaöljyn saastepitoisuudet voivat olla haitallisia sikiön kehitykselle. Siksi raskaana olevien ja imettävien naisten kannattaa valita valmiste, joka sopii nimenomaan raskauden ja imetyksen aikaiseen käyttöön.

Mistä omega-3 rasvahappoja jos on allerginen kalalle?

Jos henkilö on allerginen kalalle eikä voi käyttää kalaöljyä tai syödä rasvaista kalaa omega-3-rasvahappojen lähteenä, on olemassa useita muita vaihtoehtoja, joista voi saada tarvittavia omega-3-rasvahappoja.

Vaihtoehtoiset omega-3-rasvahappolähteet:

 • Kasviperäiset lähteet, kuten pellavansiemenet, chia-siemenet, hampunsiemenet ja rypsiöljy. Myös pähkinöissä, mm. saksanpähkinässä, on omega-3-rasvahappoja.
 • Algal-öljy, jota  valmistetaan levistä. ja käytetään usein ravintolisänä.
 • Tietyt viljatuotteet, jogurtit, maitotuotteet ja munat, saattavat olla rikastettu omega-3-rasvahapoilla.

 

On tärkeää muistaa, että vaikka kasviperäiset lähteet voivat tarjota omega-3-rasvahappoja, niiden tehokkuus ja muuntaminen aktiivisiksi EPA:ksi ja DHA:ksi voivat vaihdella yksilöittäin. Lisäksi on hyvä varmistaa, että omega-3-ravintolisät valitaan luotettavilta valmistajilta ja että niitä käytetään osana tasapainoista ruokavaliota ja terveellistä elämäntapaa. 

Usein kysytyt kysymykset

Molemmat ovat ravintolisiä, jotka valmistetaan kaloista, mutta niiden valmistusprosessit ja ravintoarvot eroavat toisistaan.

Kalaöljy valmistetaan usein rasvaisista kaloista, kuten lohesta, sardiinista tai makrillista. Sitä saadaan yleensä kalan kehosta, ja se sisältää runsaasti omega-3–rasvahappoja, erityisesti EPA:ta ja DHA:ta. Kalaöljyssä on vähemmän A-ja D-vitamiinia kalanmaksaöljyyn verrattuna.

Kalanmaksaöljy valmistetaan kalan maksasta, yleensä turskan maksasta. Se sisältää myös runsaasti omega-3-rasvahappoja, mutta siinä on myös korekammat pitoisuudet A- ja D-vitamiinia verrattuna kalaöljyyn. Tämä johtuu siitä, että maksassa on suurempia määriä näitä vitamiineja.

Kalanmaksaölyn säilyvyysaika riippuua valmistajan ohjeista ja säilytysolosuhteista. Ylesiesti voidaan sanoa, että kalanmaksaöljy säilyy avaamattomana huoneenlämmössä 1-2 vuotta ja avattuna jääkaapissa noin 2-3 kuukautta.

Kalanamaksöljy säilyy parhaiten, kun sen säilyttää tiiviisti suljettuna ja valolta sekä lämmöltä suojattuna.

Periaatteessa ottoajankohdalla ei ole väliä, mutta omega-3-kalaöljyä sisältävät valmisteet kannattaa nauttia samanaikaisesti rasvaa sisältävän ruoan yhteydessä, esimerkiksi aamupalalla tai lounaalla.

100 g:ssa tuoretta merilohta on noin 950 mg omega-3-rasvahappoja. Tästä EPA:n osuus on noin 220 mg ja DHA:n osuus noin 650 mg.

Jos välttämättömien rasvahappojen saanti pelkästä ravinnosta on niukkaa, voi omega-3 rasvahappoja sisältäviä ravintolisiä, kuten kalaöljykapseleita tai kalanmaksaöljyä syödä joka päivä.

Omega-3-kalaöljyvalmisteet voi nauttia esimerkikisi lounaalla tai aamupalalla. Omega-3 kalaöljyvalmisteet imeytyvät paremmin, kun nauttii samanaikaisesti rasvaa sisltävää ruokaa.