Fiilistele logo-2
joogamatto

Jokainen joogaharjoittelu alkaa oikeasta alustasta ja ensimmäinen ja tärkein asia on joogamaton valinta. Alkuvaiheessa maton ominaisuuksilla ei välttämättä ole niin suurta merkitystä, mutta etenkin edistyessäsi ja edetessäsi kohti dynaamisempia jooga harjoituksia, on etenkin maton pidolla merkitystä. Maton valinta voi myös vaikuttaa siihen kuinka innokkaasti jatkat harrastustasi. Tässä artikkelissa vertailimme kuutta eri joogamattoa, jotta löydät helposti omaan käyttötarkoitukseesi sopivan maton.

Paras joogamatto vuonna 2024

Paras joogamatto - testivoittaja

Arvosana: 9,8 / 10

GAIAM Aubergine Swirl Yoga Mat

Korkealaatuinen joogamatto niin aloittelijalle kuin kokeneemmallekin harrastajalle. Käytettävyytensä ja monipuolisuutensa vuoksi täydellinen valinta niin kotiin kuin salillekin!

 • Pehmeä ja kestävä 
 • Erittäin pitävä teksturoitu pinta
 • Elinikäinen takuu
 • Paksuus 6 mm
 • Kaunis design ja upeat värit

Paras edullinen joogamatto

Arvosana: 8 / 10

Monipuolinen ja turvallinen matto, joka sopii joogan lisäksi myös venyttelyyn ja lihaskuntoharjoitteluun. Varustettu kantohihnalla, joten kätevä ottaa mukaan.

 • Pehmeä ja hyvin pitävä pinta
 • Kestävä ja helposti puhtaana pidettävä 
 • Paksuus 4 mm
 • Saatavissa useissa väreissä

Paras monikäyttöisin joogamatto

Arvosana: 9,5 / 10

Käytännöllinen ja tyylikäs matto kaikenlaiseen joogaharjoitteluun. Sopii hieman pidemmällekin käyttäjälle.

 • Käytännöliinen ja tyylikäs
 • Kestävä ja laaduka
 • Paksuus 5 mm

Paras joogamatto ammattikäyttöön

Arvosana: 9 / 10

Kestävä joogamatto, joka sovltuu joogasaleille ja kuntokeskuksiin. Matossa on tiivis pinta, joka pitää kosteuden ja lian poissa.

 • Soveltu kaikille lattiapinnoille eikä luista
 • Korkealaatuinen valmistusmateriaali
 • Pakuus 6 mm

Paras luonnonkorkki joogamatto

Arvosana: 9,5 / 10

Luonnonkorkista valmistettu joogamatto, joka on hellävarainen ja biohajoava. Maton alapuoli luonnokumia, joten matto pysyy hyvin paikallaan.

 • Luonnollinen ja hyvä pito
 • Miellyttävä materiaali
 • Paksuus 0,4 mm

Paras joogasetti aloittelijalle

Arvosana: 9,5 / 10

Kätevä setti, joka sisältää joogamaton, joogablokin ja joogavyön. Aloittelijalle tarpeelliset apuvälineet ja inspirova värimaailma.

 • Aloittelijalle kaikki tarvittava
 • Pehmeä ja pitävä matto
 • Maton paksuus 4 mm

Paras joogamatto matkalle

Arvosana: 8,5 / 10

Kevyt kaikille joogaajille sopiva matto. Kätevä matkalle mukaan, mutta käy myös kotiin tai studiolle.

 • Kevyt (1,1 kg)
 • Kestävä
 • Paksuus 2 mm

Mitä huomioiga joogamaton valinnassa

Millaiset on jooga-maton pito-ominaisuudet

Joogamaton pinnan on hyvä olla niin pitävä, että jalat ja kädet pysysvät varmasti paikallaan kaikissa asanoissa. Pinnan pitävyys on erityisen tärkeää, jos hikoilet.

Minkä paksuinen joogamatto on hyvä

Paksuudeltaan ohuempi matto tarjoaa paremman tuntuman maahan, mutta paksumpi joogamatto antaa puolestaan enemmän pehmeyttä. Omaa mukavuustasoa kannattaa pohtia, ja sitä harjoittaako enemmään dynaamista joogaa, jolloin ohuempi matto voi olla parempi, vai esimerkiksi restoratiivisempaa joogaa, jolloin parempi valinta on todennäköisesti hieman paksumpi matto tai jopa pehmeä ja eristävä lampaanvilla joogamatto. Yleensä suositaan 6 mm joogamattoa. Sopivimman matonpaksuuden tietää löytäneensä, kun testaa mattoa makuuasennossa ja polvillaan ja varmistuu, että sen päällä on mukava olla.

Minkä kokoinen joogamatto on hyvä

Joogamaton pituudet vaihtelevat 170-185 cm välillä. Joogamaton olisi hyvä olla noin 10-20 cm käyttäjäänsä pidempi, jolloin kaikkiin asanoihin on tarpeeksi tilaa.Minimissään tulee valita sen kokoinen matto, joka vastaa omaa pituutta ja leveyttä. Jos on leveäharteinen tai hyvin pitkä, valitse silloin leveä joogamatto, niitä löytyy ainakin joiltakin merkeiltä. Aktiivinen joogaa harrastava matkustekusta nauttija voi harkita myös matkajoogamaton hankintaan.

Miten joogamatto rullautuu

Maton on hyvä asettua avattuna luontevasti lattialle eikä se saa alkaa rullautua päästä takaisin rullalle. Kevyt ja helposti rullattava joogamatto, jossa on joogamattokassi- tai pussi, on todennäköisesti paras valinta jos kuljetat mattoa tunnilla mukana. Joissakin malleissa voi olla vaihtoehtoisesti kantohihnat tai niitä voi hankkia erikseen. Kotikäyttöön soveltuu hyvin myös taitettava joogamatto.

Mitä materiaalia joogamatto on

Joogamaton materiaali vaikuttaa hyvin paljon sen laatuun, ikään ja käyttökokemukseen. Tyypillisimpiä joogamaton materiaaleja ovat PVC, luonnonkumi, TPE-kumi, PU-nahka, bambu ja korkki. Maton materiaali kannattaa aina tarkistaa, jotta se on myrkytön ja siten turvallinen käyttää. Maton materiaali vaikuttaa myös muun muassa siihen kuinka hyvin se pitää muotonsa ja kuinka kestävä se on käytössä. Esimerkiksi luonnonkumi joogamatto on erinomainen vaihtoehto pinnan hyvän pitävyyden ja ympäristöystävällisyyden puolesta.

Kaunis joogamatto

Lopuksi kannattaa käyttää vielä hetki maton ulkonäön valintaan. Suositeltavaa on valita väri ja kuvio, joka miellyttää omaa silmää ja kutsuu käyttämään mattoa mahdollisimman usein. Visuaalinen ilme ja väri voivat vaikuttaa positiivisesti joogakokemukseesi. Tämä korostuu etenkin jos joogaat kotona. Itselleen mieluisaa mattoa kyllä kuljettaa mielellään myös mukana.

Voiko joogamaton pestä

Käytössä joogamaton pintaan tarttuu kuollutta ihoa, likaa ja pölyä riippumatta siitä, harrastatko hikistä bikram-joogaa vai rennompaa hatha-joogaa. Joogamatto kannattaa puhdistaa tasaisin väliajoin vaikka se ei näyttäisikään likaiselta. Jo maton valinnassa on syytä kiinnittää huomiota maton helppoon puhtaana pitoon ja kulutuksenkestävyyteen, jotta voi valita elämäntyyliinsä sopivimman maton. Monet matot voidaan pyyhkiä kosetalla liinalla, ja jotkut voi jopa kestää konepesun. Tarkista aina valmistajan suositukset

joogamatto

Usein kysytyt kysymykset

Joogamatto on jumppamattoa ohuempi ja se eroaa jumppamatosta myös pinnan suhteen, koska joogassa etenkin maton pidolla ja tuntumalla on suuri merkitys asentojen ylläpitämisen kannalta.

Joidenkin merkkien joogamaton voi pestä pesukoneessa. Asia kannattaa varmistaa ennen pesua valmistajan ohjeista.

Tärkein väline joogan aloittamisesssa on joogamatto, muut välineet eivät ole välttämättömiä. Toki alkuvaiheen harjoittelussa voi esimerkiksi joogablokkia käyttää apuna asentoja tukemaan, mutta alkuun pääsee hyvin pelkällä matolla.

Joogamaton on ennen kaikkea tarkoitus antaa pitoa, mutta myös pehmustetta. Ohuempi joogamatto antaa paremman pidon, mutta joissakin joogatyyleissä on etua pehmeämmästä ja hieman paksummasta matosta.