fiilistele hyvinvointi hyvä olo vinkit vertailut

Päivitetty viimeksi 26.1.2025

Miten välttää flunssa?

Flunssakausien aikaan monet meistä etsivät keinoja välttyä tältä ikävältä virukselta. Flunssa voi iskeä yllättäen ja viedä voimat useiksi päiviksi, mutta onneksi on olemassa useita tehokkaita tapoja vähentää riskiä sairastua. Tässä artikkelissa käsittelemme parhaita käytäntöjä ja vinkkejä, kuinka voit välttyä flunssalta ja pitää itsesi terveenä. Lue eteenpäin ja ota selvää, miten voit pysyä terveenä myös flunssakauden aikana ja muutenkin!

Flunssa, eli nuhakuume, on yleinen ylähengitysteiden virustauti, jota aiheuttaa useat sadat erilaiset virukset. Pelkkien oireiden perusteella ei pysty tunnistamaan mikä virus kulloinkin aiheuttaa flunssaan sairastuneen oireet.

 

Flunssakausi ajoittuu yleensä syksystä kevääseen, ja sen aikana erilaiset flunssavirukset leviävät laajasti väestössä. Pahin flunssakausi iskee aina, kun paljon ihmisiä pakkautuu samaan paikkaa, kuten kouluissa, päiväkodeissa ja varuskunnissa. Myös lentokentät ja julkiset kulkuneuvot ja tilat ovat flunssavirusten temmellyskenttää. Tämä johtaa usein lisääntyneisiin sairaspoissaoloihin niin työpaikoilla kuin kouluissa, mikä voi vaikuttaa merkittävästi yhteiskunnan toimintaan. Flunssan ehkäisy ja välttäminen on siis tärkeää sekä yksilön että yhteiskunnan kannalta.

 

Flunssa voi tarttua jo ennen oireiden alkamista, yleensä noin päivä ennen. Oireiden alettua flunssa on tarttuvimmillaan ensimmäisten 3-4 päivän aikana oireiden alkamisesta, mutta tartuttavuus voi jatkua jopa 5-7 päivää oireiden alkamisesta. Flunssaan ei ole kovin tehokasta hoitokeinoa ja yleensä flunssa kestää noin kaksi viikkoa.

Flunssan hoito

Flunssan hoito keskittyy oireiden lievittämiseen (kuume, yskä, kurkkukipu, päänsärky ja lihaskivut), sillä virusta ei voida parantaa antibiooteilla. Lepo, runsas nesteiden nauttiminen ja tarvittaessa käsikauppalääkkeet voivat auttaa lievittämään oireita. On myös tärkeää välttää rasittavaa fyysistä aktiivisuutta ja antaa kehon toipua rauhassa.

 

Lepääminen on yksi tärkeimmistä hoitokeinoista, sillä se antaa keholle mahdollisuuden keskittyä taudin torjumiseen. Runsas nesteiden nauttiminen, kuten vesi, tee ja keitot, auttaa pitämään kehon nestetasapainon kunnossa ja lievittämään kurkkukipua.

 

Lisäksi höyryhengitys ja nenäkannu voivat auttaa lievittämään tukkoisuutta ja helpottamaan hengitystä. Höyryhengityksessä kuumaa vettä hengitetään höyrynä, mikä voi auttaa avaamaan tukkoisia hengitysteitä. Nenäkannun avulla voidaan huuhdella nenäonteloita suolaliuoksella, mikä voi vähentää tukkoisuutta ja poistaa limaa.

Hyvä käsihygienia

Flunssaa aiheuttavat virukset tarttuvat useimmiten kosketustartuntana, eli virukset kantautuvat ylähengitysteihin (nenä, suu, kurkku) käsien välityksellä. Tämä tapahtuu, kun esimerkiksi kättelet henkilöä, jonka käsissä on flunssaviruksia tai kosketat ovenkahvaa, jota flunssaviruksia käsissään kantanut on juuri koskenut. Tämän jälkeen hierot silmiäsi, kaivat korvaasi tai nenääsi tai syöt jotakin käsin. Näin päästät flunssavirukset ylähengitysteihisi ja flunssan ensioireet alkavat parin päivän päästä tartunnasta.

 

Hyvä käsihygienia on yksi tehokkaimmista tavoista estää flunssan leviämistä. Pese kädet säännöllisesti useita kertoja päivässä saippualla ja vedellä vähintään 20 sekunnin ajan, erityisesti ennen syömistä, kasvojen koskettamista ja wc-käynnin jälkeen. Myös oikea käsienpesutekniikka ja erityisesti mekaaninen kuivaaminen käsipyyhkeellä tai paperilla on tärkeää (ei siis puhaltimella).

 

Jos saippuaa ja vettä ei ole saatavilla, käytä alkoholipohjaista käsidesiä. Vältä myös koskettamasta kasvojasi, sillä virukset voivat päästä elimistöön silmien, nenän ja suun kautta.

 

Käsien pesu on erityisen tärkeää flunssakauden aikana, sillä virukset voivat säilyä elinkelpoisina pinnoilla useita tunteja. Pese kädet aina kotiin tullessasi, ennen ruokailua ja wc-käynnin jälkeen. Opeta myös lapsille hyvän käsihygienian tärkeys ja oikeaoppinen käsienpesutekniikka. Käsidesin käyttö on kätevää erityisesti silloin, kun saippuaa ja vettä ei ole saatavilla. 

 

Valitse käsidesi, joka sisältää vähintään 60 % alkoholia, sillä se on tehokas virusten tuhoamisessa. Muista kuitenkin, että käsidesi ei korvaa käsienpesua, vaan on täydentävä keino.

Oikea käsienpesutekniikka

  • Kastele kädet juoksevalla lämpimällä vedellä.

  • Levitä riittävä määrä saippuaa käsiin

  • Hiero käsiä yhteen, kunnes saippua vaahtoaa. Muista pestä kaikki käden osat (kämmenet, sormien välit, sormenpäät ja kynsien aluset, peukalot

  • Jatka käsien hieromista vähintään 20 sekunnin ajan. Voit laulaa mielessäsi ”Paljon onnea vaan” kahdesti, jotta aika kuluu.

  • Huuhtele kädet huolellisesti juoksevalla vedellä, jotta kaikki saippua poistuu.

  • Kuivaa kädet puhtaalla pyyhkeellä tai kertakäyttöisellä paperipyyhkeellä.

  • Jos mahdollista, sulje hana paperipyyhkeellä, jotta vältät koskemasta hanaan puhtailla käsilläsi.

 Käsienpesuvideo (THL)

Riittävä uni

Käytännössä flunssa aiheuttavia viruksia on koko ajan ympärillämme ja silloin kun vastustuskykymme on on alentunut, saavat nämä virukset yliotteen meistä ja sairastumme flunssaan. Unen puute on yksi merkittävä kehomme vastustuskykyä alantava tekijä. Riittävä uni on tärkeää immuunijärjestelmän toiminnan kannalta. Aikuiset tarvitsevat yleensä 7-8 tuntia laadukasta unta yössä, lapset ja nuoret tarvitsevat vielä enemmän. Hyvä uni auttaa kehoa taistelemaan infektioita vastaan ja nopeuttaa sairauksista. Pyri noudattamaan säännöllistä unirytmiä ja luomaan rauhallinen nukkumisympäristö.

 

Unen laatu on yhtä tärkeää kuin unen määrä. Varmista, että makuuhuoneesi on pimeä, hiljainen ja viileä. Vältä elektronisten laitteiden käyttöä ennen nukkumaanmenoa, sillä niiden sininen valo voi häiritä unta. Rentoutumistekniikat, kuten meditaatio, mindfulness ja syvähengitys, voivat auttaa rauhoittumaan ja parantamaan unen laatu.

 

Erilaiset rentoutumistekniikat vähentävät tutkitusti stressiä ja parantavat sitä kautta vastustuskykyä. Kroonisen stressin kun tiedetään heikentävän immuunijärjestelmää ja lisäävän alttiutta sairastua flunssaan.

Säännöllisellä liikunnalla on myös immuunijärjestelmän toimintaa parantavia vaikutuksia. Etenkin kevyt ja kohtuullinen liikunta, kuten kävely, pyöräily tai jooga, on erityisen suositeltavaa.

kuinka välttää flunssa miten flunssa tulee flunssa vitamiinit C-vitamiini sinkki

Monipuolinen ruokavalio ja ravintolisät

Joidenkin vitamiinien, kuten C- ja D-vitamiini, ja hivenaineiden puutokset saattavat altistaa flunssalle. Paras tapa välttää puutoksia on syödä monipuolisesti. Monipuolinen ja tervellinen ruokavalio sisältää runsaasti hedelmiä, vihanneksia, täysjyväviljoja ja proteiinia, joka tukee immuunijärjestelmän toimintaa. Välttämällä tulehdusta aiheuttavia ruokia, kuten sokeria, jalostettuja hiilihydraatteja ja paistettuja ruokia, voit myös vähentää tulehdusta ja sitä kautta infektiohekkyyttä. Tietyt vitamiinit, kuten C-vitamiini, D-vitamiini ja hivenaineet kuten sinkki ja rikki sekä ravintoaineet voivat tukea vastustuskykyä. 

C-vitamiini: 

C-vitamiini stimuloi valkosolujen ja vasta-aineiden tuotantoa ja auttaa torjumaan viruksia. C-vitamiini osallistuu myös kollageenin muodostumiseen ja vaikutaa sitä kautta limakalvojen kuntoon. Auttaa vähentämään flunssan kestoa ja lievittämään oireita. Sitä löytyy runsaasti sitrushedelmistä, marjoista paprikoista ja persiljasta.

D-vitamiini: 

D- vitamiini edistää immuunijärjestelmän toimintaa, erityisesti talvikuukausina, kun auringonvaloa on vähemmän. D-vitamiinia saa auringonvalon lisäksi rasvaisesta kalasta (lohi, makrilli), kananmunista, sienissä ja maitotuotteista.

Beetakaroteeni:

On antioksidantti ja A-vitamiinin esiaste. A-vitamiini vahvistaa ihoa ja immuunijärjestelmää sekä limakalvoja. Vahvat limakalvot auttavat paremmin torjumaan viruksia. Beetakaroteeni edistää myös ihon terveytta ja suojaa sitä auringon haitallisislta vaikutuksilta. Hyviä beetakaroteenin lähteitä ovat porkkana, kurpitsa, ruuskaali ja bataatti.

Sinkki: 

Sinkki pitää ihon, hiukset ja kynnet vahvoina. Sen lisäki sinkki auttaa parantamaan haavoja sekä tappamaan viruksia. Sinkki voi myös lyhentää flunssan kestoa ja vähentää oireiden vakavuutta. Sinkkiä löytyy muun muassa lihasta, pähkinöistä, kurpitsan siemenistä, pavuista ja äyriäisistä.

Rikki:

Elimistön yleisin mineraali kalsiumin ja fosforin jälkeen ja jota löytyy kaikista soluista. Rikillä on tärkeä rooli immuunijärjestelmässä, koska se vähentää hapettumisstresiä ja tulehdusta. Rikki edistää myös glutationin tuotantoa ja toimii antioksidanttina. Rikkiä saa erilaisista sipuleista, valkosipulista, retiisistä, kukkakaalesta, sienet, linssit ja liha. Hyvä rikki ravintolisä on esimerkiksi Puhdas+ Opti MSM.

Probiootit: 

Edistävät suoliston terveyttä, mikä on tärkeää immuunijärjestelmän toiminnalle. Monipuolisen ruokavaliion lisäksi kannatta käyttää probiootteja. Probiootteja löytyy muun muassa jogurtista, hapankaalista ja kombuchasta.

Echinacea: 

Yrttivalmiste, joka voi tukea immuunijärjestelmää ja vähentää flunssan oireita. Echinacea-valmisteita on saatavilla ainakin uutteena, suihkeena, tabletteina ja karamelleina.

Liikunta, stressi, suoliston hyvinvointi

Liikunta, stressin välttäminen, säännöllinen vuorokausirytmi sekä suoliston hyvinvointi ovat myös merkittävässä roolissa vastuskyvyn kannalta. Luonnonvalo ja luonnossa oleskelu rauhoittavat, samoin erilaiset rentoutumisharjoitukset ja muun muassa vagus hermon aktivointi. 

Yhteenveto

Flunssan välttäminen vaatii monien eri keinojen yhdistämistä. Hyvä käsihygienia, riittävä uni ja monipuolinen ruokavalio sekä ravintolisät tarvittaessa ovat keskeisiä tekijöitä immuunijärjestelmän vahvistamisessa ja flunssan ehkäisemisessä. Pienilläkin teoilla voi olla suuri vaikutus terveyteesi ja hyvinvointiisi, joten pidä nämä vinkit mielessäsi erityisesti flunssakauden aikana. Pidä huolta itsestäsi ja läheisistäsi, ja pyri noudattamaan terveellisiä elämäntapoja ympäri vuoden.